Whiskyspot testar whisky till choklad. Vi har handlat vanliga chokladkakor på ICA men också ”finchoklad” från italienska Amedei som saluförs av www.adoro.se
Bästa chokladen till Aberlour 10 år:
Lindt Excellence Madagascar 65%
4/5p Oj, vad sött och knäckigt, whiskyns frukt integreras av chokladens sötma, framkallar söt rostad ton. Sockrig smarrig eftersmak.
Anton Berg Extra Dark 72%
4/5p Chokladen backas upp av (anonym) whisky hela smaken igenom, total symbios. Ren fin eftersmak med whisky-underton, frukt från whiskyn i bakgrunden. Perfekt gifte.
Anton Berg New Guinea 72%
3/5p Härlig sparring, livgivande retning helt igenom, inspirerande aromatisk smak hela vägen in i eftersmaken där chokladen blir starkare. Avancerat.
Poulain 1848 Noir 76%
3/5p Varsam kombination, whiskyn förlöser chokladens sötma, lättare fruktig choklad-finish. Elegant par.
Marabou Mörk choklad 44%
3/5p Chokladen framkallar nötighet hos whiskyn. Söt sockrad eftersmak med sherrytoner. Riktigt avancerat.
Lindt Excellence Cuba 55%
2,5/5p Vibrerande nappatag, whisky-frukten skruvas upp av chokladen som slutligt tar över i en lätt chokladsöt avslutning.
Lindt Excellence 85%
2,5/5p Den kärva chokladen får en renare djupare chokladsmak av whiskyn. Eftersmaken är lång och torrt chokladig – whiskyn rensar bort bitterheten och blottställer en extrem chokladton.
Bästa chokladen till Glenfarclas 12 år:
Lindt Excellence 85%
4/5p Mörk choklad berikar och fördjupar den söta whiskyn, förunderlig samsyn. Chokladen härskar i eftersmaken, inte beskt utan djupt chokladig. Mästerlig sofistikerad kombination.
Lindt Excellence Madagascar 65%
3/5p Oloroso-whisky triggar sötman hos chokladen, gommen paraderar godis. Eftersmaken är ren och mycket söt. Dessert-tajm!
Lindt Excellence Ecuador 75%
3/5p Chokladen framkallar krydda hos den dominerande whiskyn. Eftersmaken tillhör whiskyn och smakar sherry. Landar ändå i en tydlig choklad-ton. Tips! Dosera med mer whisky än choklad.
Anton Berg Extra Dark 72%
3/5p Whiskyn fångas kvickt in av chokladen, allt sötnar, elementen går in i varandra, Oloroso sticker ut i eftersmaken. Smarrig efterrättskombination.
Marabou Mörk choklad 44%
2,5/5p Sherry-whiskyn leder, söt choklad triggar fördjupad nötighet hos whiskyn. Söt sherry-finish kvarstår. Whiskyn är rätt så immun mot den burleskt svulstiga chokladen.
Bästa chokladen till Glenfiddich 12 år:
Lindt Excellence Madagascar 65%
3,5/5p Whiskyn framhäver chokladens nougatton inledningsvis, kopplar hastigt över i marsipan mot slutet, aromatisk finish. Extraordinärt!
Anton Berg New Guinea 72%
3/5p Vilket gifte! Smakerna smälter samman, whiskyn gör chokladen sötare, total samklang i eftersmaken där chokladen leder.
Lindt Excellence 70%
3/5p Underbar fruktton i whiskyn initialt, halvvägs suger chokladen upp whiskyn. Eftersmaken är rent chokladig. God kombination.
Poulain 1848 Noir 76%
2,5/5p Chokladen triggar äppeltoner tidigt i whiskyn, sammanflätas snart problemfritt. Lång eftersmak i samklang. Parterna tar ut varandra, lättsam kombination.
Bästa chokladen till The Glenlivet 12 år:
Lindt Excellence 70%
4/5p Ojoj, citrus-tonerna i chokladen framkallar citronkaramell hos whiskyn som mot slutet brusar upp. Lugn ren chokladig avslutning. Festligt nachspiel efter en god måltid.
Lindt Excellence Cuba 55%
3/5p Oj vad söt whiskyn blir, äpple och päron mot slutet, chokladen tar över helt i eftersmaken. En efterrättspralin.
Marabou Mörk choklad 44%
3/5p Chokladens sötma smittar av sig på whiskyn, pralinliknande energiskt samspel, varm finish. Det trodde du inte, Svensson-kakan nummer 1 i så här fina sammanhang!
Anton Berg New Guinea 72%
2,5/5p Chokladen spelar andrafiol till whiskyn som spelar ut hela sitt fruktregister, underbart mjuk och lätt eftersmak. När du vill ha mer whisky än choklad.
Lindt Excellence Madagascar 65%
2,5/5p Lättfunnen kombination, chokladens nougat-ton förstärks av whiskyn som vinner matchen och lämnas ensam i den söta finishen. Alltid smaskigt.
Poulain 1848 Noir 76%
2,5/5p Perfekt samklang, whiskysmaken berikas och mjukas upp, behaglig aromatisk eftersmak när chokladen tonar ut, samtidigt som whiskyn växer.
Bästa chokladen till The Glenlivet 18 år:
Lindt Excellence Madagascar 65%
3/5p Whiskyns grästoner triggas av chokladen, ek-kryddor växer ostört in i den långa eftersmaken där smöriga chokladtoner ekar.
Lindt Excellence 70%
2,5/5p Chokladen gör whiskyn sötare, aromatiskt samspel, lång ren eftersmak.
Omvänd provningsordning: Ta whiskyn först, krunscha sönder chokladen och notera hur frukten triggar whiskyn innan du sväljer.
Lindt Excellence Cuba 55%
2,5/5p Vilken match whiskyn får av chokladen! Snyggt samlir, häftig final där whiskyns ektoner vibrerar på söt chokladmatta.
Bästa chokladen till Highland Park 12 år:
Lindt Excellence Madagascar 65%
3,5/5p Hittar varandra fort, whiskyn förtydligar chokladens nougat-tema, tar över mot slutet och levererar en lång aromatisk eftersmak.
Lindt Excellence Ecuador 75%
3/5p Möte i positiv anda, chokladen triggar en ljus fruktighet hos whiskyn, samsyn in i eftersmaken som är lång och spirituell mot chokladig botten.
Poulain 1848 Noir 76%
2,5/5p Krigisk het matchning, parterna strider utan pardon, mot slutet uppstår tillochmed syrligt het chili. Torr chokladig avslutning.
Lindt Excellence Cuba 55%
2,5/5p Chokladen sötar whiskyn, frukter vaknar. Efterspelet är lite torrare och rent. Behaglig okomplicerad kombination.
Bästa chokladen till The Macallan 12 år Fine Oak:
Poulain 1848 Noir 76%
3/5p Intensiv matchning, båda slåss om uppmärksamheten, explicit marsipan mot slutet, söt och god avslutning. Laddad stämning men avspänd upplösning.
Anton Berg Extra Dark 72%
2,5/5p Whiskyn leder initialt, lite skarp kombination, så flyter chokladen upp till ytan, allt blir sötare. Lång aromatisk whisky-eftersmak med avlägsna ekon av smarrig fet choklad, raffinerad finish.
Lindt Excellence Madagascar 65%
2,5/5p Fruktig choklad tas upp av chokladen, parterna stretar emot ett tag, först mot slutet uppnås harmoni, en släng marsipan kommer ut. Eftersmaken är lättare och mer whisky-aktig, ingen beska kvar.
LÄSTIPS: Choklad gillar whisky
Arran är en ung lovande malt, destilleriet startade 1995 och destillatet går från klarhet till klarhet. Ungdomens äppeltema a la Calvados har integrerats med eken som väcker en furie till liv. Gommen är komplex med söta frukttoner som möts upp av krämig ek, samtidigt accelererar kryddor. Eftersmaken fattas ännu, därför är whiskyn en perfekt choklad-partner, krockrisken minimeras.
Amedei Black 63%
4/5p Nöt! Chokladens hasselnöt förvandlas till marsipan av whiskyn. Utsökt.
Amedei Black 66%
4/5p Chokladsmak först, whiskyfrukten bryter igenom, övergår i nöt mot slutet, chokladig eftersmak.
Amedei Grenada 70%
4/5p Chokladen fångar upp ”äppel-whiskyn”, gör om den till paj med kanel, avslutas krämigt äppligt.
Amedei Jamaica 70%
3,5/5p Chokladens gräsighet förstärks av whiskyn som överlever in i eftersmaken. Fint samspel.
Strathisla är en riktig brumbrum-malt. Saftig fet gom – söt vanilj, manna-grynsgröt och frukt-kaka. Ekvaggan-de avslut-ning, choklad-wafers och marsipan. Här är kodordet FRUKT, fruktnoter från ömse sida borde trigga varandra. Men att lägga choklad på en avmätt eksorti kan få luften att gå ur smaken.
Amedei Brown 42%
4,5/5p Ljuvligt, ett nästan vinigt möte. Vanilj och mjölk trängs tillbaka av whiskyn, vinner ändå till slut. Perfekt matchning för den som har svårt för mjölkchoklad.
Amedei Black 66%
3,5/5p Bra sparring! Dragkamp hela vägen, whiskyn tillför krydda/hetta mot slutet, levandegör eftersmaken.
Amedei Chuao 70%
4/5p Harmoni! Whiskyn förstorar chokladens frukt och förlänger eftersmaken. Pralinkänsla.
Amedei Venezuela 70%
4/5p Fin integration, whiskyns frukt sjunker långsamt ner i den söta chokladen. Lite fruktig, ekig whisky överlever in i den annars rena eftersmaken.
Amedei Trinidad 70%
3,5/5p Chokladen förstärker whiskyfrukten, lyckas också tona ner whiskykryddan, fascinerande.
Amedei Ecuador 70%
4/5p Whiskyn trampar igång söt och fruktig, chokladen förstärker, halvvägs kryddig, nästan pepprig, rökspår från chokladen i finishen. Slutar i äpplig whisky, gott!
Longmorn är en tuffing, destillatet rymmer energi, i unga år kryddigt och nästan pepprigt. Åren i ek dämpar aggres-sionen något och adderar istället sin ekbeska. Gräsig smak dekorerad med eucalyp-tus-ek kryddar på efterhand. Varm lång finish som torkas upp av ekchoklad, landar i gräs. En balansakt, kraftig choklad har förmågan att suga musten ur energisk whisky, samtidigt hotar kryddspelet hos whiskyn att slå ut chokladen. Eftersom energin kommer från destillatet hellre än eken, minskad risk för krockar, paradoxalt nog en smart choklad-whisky.
Amedei 9/Nine 70%
4,5/5p Oj, så sött och gott! Whiskyns frukt startar, därpå kraftig kryddvärme som mildras av choklad-ens sötma. Harmonisk eftersmak, 9 bestämmer.
Amedei Chuao 70%
4,5/5p Initialt chokladfrukt, därpå väldig krydd-stegring. Lång vältrande whiskyeftersmak, chokladnoter mot slutet. Uppdelad, gjuten smakupplevelse.
Amedei Grenada 70%
4,5/5p Whiskyn får en gräsig start, chokladen faller in, mot slutet byter whiskyn till hö. Eftersmaken är lång och ren. En whiskydominant kombination.
Amedei Ecuador 70%
3,5/5p En batalj, kryddor hoppar, ändå begränsar chokladen whiskyns uppväxling i kryddor. Mest intressant är eftersmakens ekiga eucalytus!
Glendronach är en sherry-whisky som biffats upp med en finish i nya bour-bonfat. Sherryeken kopplar ett fast grepp och nos och eftersmak, bourbon-eken spjärnar emot effektfullt i munnen som är närapå sherryfri, istället krämigt maltig med välbehövlig ekkrydda. Chokladen får manöverutrymme i munnen innan sherryn sveper in och tar över mot slutet.
Amedei 9/Nine 75%
4/5p Bra harmoni, nötigt gifte halvvägs. Sherry i efter-smaken, därpå ren choklad.
Amedei Black 66%
3,5/5p Choklad-frukten förstärks av whiskyn, chokladig eftersmak, whiskyn tillåts inte bryta igenom, pralin-aktig.
Amedei Jamaica 70%
4/5p Chokladen har övertaget, aningen skarp smak, whiskyn framhäver chokladens gräsighet. Whiskyn kliver fram i eftersmaken, sherry plus grästoner från whiskyn, raffinerat.
Bowmore är en medelrökig Islay-malt med jämn god smak där rök och frukt samarbetar bra, i efter-smaken kopplas plötsligt frukten ur av torra hårda röktoner. Whiskyns försonande söta frukt är nyckeln, lyckas whiskyn trigga chokladens frukt kan röken glida med, annars risk för krockar eller att chokladen tar över helt.
Amedei Black 63%
4,5/5p Whiskyn lockar fram latent fruktighet i choklad, formidabel fruktkavalkad inledningsvis, mot slutet växer röken, fortfarande samklang, krämig avslutning. Gott!
Amedei Brown 42%
4/5p Rökstart, sedan jordgubb/hallon (från whiskyn). Whiskyn sväljer mjölktemat som åter-kommer i eftersmaken tillsammans med röken. Bravo!
Amedei Venezuela 70%
4,5/5p Fin rökighet rakt igenom. Whiskyfrukten fångas upp och förstärks av chokladsötman. Ren eftersmak. Häftigt!
Amedei Grenada 70%
4/5p En märkvärdig symbios där personligheterna bevaras intakta. Whiskyns frukt och rök byts mot en djup chokladton. Avslutningen är krämigt chokladig med inslag av rök.