Business | UK Den enes bröd, den andres död. Allied Domecq styckas mellan franska Pernod Ricard och amerikanska Jim Beam (Fortune Brands). Pernod är ute efter Ballantine’s blend, Beefeater gin, samt försäljningsrättigheterna för ryska vodkan Stolichnaya. Jim Beam tar det som blir över, ömalten Laphroaig och blenden Teacher’s, som därmed hamnar i samma portfölj som Famous Grouse, The Macallan och Highland Park som ägs av brittiska Edrington. Krångligt? Så här är det: distributören Maxxium ägs av fyrklövern Fortune (USA), Edrington (UK), Remy Cointreau (Frankrike) och V&S (Sverige), som använder nätverket som språngbräda för Absolut ut i världen.
Matchningen på whiskysidan är sund. Teacher’s är stark i UK, Grouse är stark hemma i Skottland, båda har potential internationellt. Rökveteranen Laphroaig kompletterar starka duon Macallan/Highland Park bra. Dessutom får man urkanadensaren Canadian Club som skapades av Hiram Walker och blev en stor hit under förbudstiden i USA på 1920-talet.
Förvärvet ökar Maxxiums omsättning med 70 procent. Men den stora moroten är att Maxxium kommer åt delar av Allieds vittgrenade försäljningskanaler globalt.
Att Pernod släpper iväg en storsäljande maltwhisky som Laphroaig förvånar analytikerna. Men med Laphroaig skulle Pernod närma sig 25 procent av marknaden på maltsidan, något som skulle kunna få konkurrensmyndigheterna att stoppa affären.
Affären kostar Pernod 7,4 miljarder pund (1 biljard skr), varav 2,8 betalas av Jim Beam/Fortune Brands.