Äldst & Dyrast & Bäst | VÄRLDEN Det tog The Glenlivet 12 år att komma ifatt och förbi Glenfiddich. Franska Pernod Ricard tog 2002 över Allied Distillers whiskykatalog med Ballantine’s och en rad maltdestillerier där Glenlivet var kronjuvelen. Redan året därpå passerades världstvåan Glen Grant med 400 000 nioliterslådor och 2006 sprängdes den magiska halvmiljongränsen. Då låg man i klinch med The Macallan som ett tag hade övertaget. Vardera fick whiskyhusen iväg 600 000 lådor eller 4,5 miljoner liter maltwhisky. Att något stort var på gång anades i oktober 2014 då Chivas aviserade att man hade nått en miljon lådor för första gången. En preliminär rapport i somras meddelade att Glenlivet var hack i häl på Glenfiddich Men medan forne världsettan i flera år stått stilla, 2007 fick man iväg 900 000 lådor, har utmanaren växt med 7% årligen.
– The Glenlivet är de senaste fem åren den största anledningen till att maltwhiskykategorin fortsatt växa, säger Global Brand Director Nicky Burgess.
Och 2 september meddelade följaktligen Chivas VD Laurent Lacassagne:
– Idag tar vi första steget mot en expansion av destilleriet. I fokus står innovation och effektivitet för att öka volymerna och hålla oss kvar som världens ledande maltwhisky.
Samtidigt lämnar storsäljande 12-åringen in handduken, lagren är av förståeliga skäl ansträngda. I dess ställe kommer Founder’s Reserve, en NAS-produkt (Non Age Statement). Whiskyspots Henrik Aflodal har testat nykomlingen som är helt annorlunda än föregångaren:
– 12-åringen var en klassisk Scotch. God fruktmun med fostrande ek-finish. Founder’s känns i jämförelse betydligt yngre fast med inslag av äldre stabiliserande ek. Enkel honungsglad smak där choklad-ek balanserar följt av en ren sötmaltig avslutning. Banal men god för sin ålder, räddas av ekdoserna i käft och efterklang.
En helt annan och mer lättillgänglig produkt med andra ord. Och dyrare. Den yngre Founder’s kostar i UK £33-39 jämfört med det 12-åriga originalet som man får för under£30. Chivas vill uppenbarligen växa i värde och inte bara volym. Frågan är om alla 9,5 miljoner köpare ställer upp på den nya smaken eller om nyrekrytering av yngre konsumenter måste ske. Svaret kommer nästa år när 2015 års försäljning summeras. Och vad ska Glenfiddich göra för att få fart på sin trögrörliga portfölj. Kanske får vi se en billig NAS:are från Dufftown-legenden?