Reviews Rörande kommersiell tredje officiell utgåva från Isle of Lime. Gotlänningarna förtjänar framgången, 14 000 flaskor ger klirr i kassan som kan användas till att lägga ner ännu mer whisky. Här har man skördat 26 stora fat efter 4 år och det är (som vanligt) nästan helt befriat från ungdomstoner. Bravo! Receptet är på ytan detsamma som för fjolårssuccén Midaik. Skillnaden är faten, den förra hade en större andel 96-litersfat och mixade ungefär 50/50 med nyek, här är återanvända 200-liters barrels i klar majoritet. Följden är också mer sötma (vanilj från bourbonfaten) och mindre rök (nyek släpper igenom mer fenoler).
Kvaliteten är hög och jag landar Tjaukle (en tjärn i närheten av destilleriet) på samma 92 poäng som Midaik. Men vägen dit är annorlunda. Whiskyn har en lagom sötnos av rostad malt och chokladkex med stick av enris och eteriskt cederträ. Under finns sega råttor och vingummin. Vattnad blir nosen smarrigt somrig med mer skumgodis samt lite fanér som motvikt. Smaken vid 46,5 är tropiskt god, strax fanér och eneträ, halvvägs fet kokos och galiamelon, samtidigt drar trätemat åt lakritshållet. Lång mild sötaktig refräng, torvrökiga vingummin ljusnar i juicy fruit med furuplank.
Fascinerande smakuppbyggnad. Munnen är luftig men söt, röken skapar rymd. Och i eftersmaken transformeras röken till glesa trätoner samtidigt som lättsam sötma bär. Den där vattendroppen ger en fylligare tyngre smak som börjar tropiskt fruktig följt av oljig sötma och brända mandlar mot slutet med kokosrök. I avslutet tar kroppen över, whiskyn är sötare och värme döljer rök- och trä-liret. Med vatten blir Tjaukle mer kommersiell, som gjord för att läppja på i den gotländska sommarnatten. En förträfflig turistfälla!