• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Torka hotar Scotch, kylvattnet sinar

av Redaktionen
26 jul


 Whiskymakande    De allt hetare somrarna ställer till det för bönderna runt om i Europa. Grödan ligger ju till grund för ädla drycker som whisk(e)y och vin. När svenska miljöaktivisten Greta Thunberg i veckan talade inför nationalförsamlingen i Paris toppade landets två största dagstidningar Le Monde och Le Figaro sina löpsedlar med rubriker som ”Klimat: Frankrike står inför kronisk torka” samt ”Frankrike förbereder sig för extremtorka”.

Igår slog Paris värmerekord med nära 42 grader, samtidigt som vi i Sverige idag snittar på 30. I större delen av Frankrike har man redan infört bevattningsrestriktioner. Jorden är törstig och bönderna kan inget göra. Det råder brist på hö i hela landet, och majsskörden hotas för andra året i rad (tur att man inte gör bourbon). Och gud vet hur det ska gå för vinet.

Nu kommer det fram att att fjolårets torka i traditionellt våta Skottland orsakade problem för destillatörerna. Vattendrag torkade ut vilket fick till följd att en del destillerier helt enkelt fick stoppa när kylvatten saknades. Det är The Guardian som avslöjar förhållanden som branschen inte vill prata högt om. Vattenbrist i ett land nedsänkt i väta är alarmerande tecken som på sikt kan äventyra volymerna av Scotch.

Somliga Speyside-destillerier drabbades av upp till en månads produktionsbortfall vilket motsvarar stora belopp i förlorade volymer. Frågan är om flodnära destillerier nu måste gräva djupa brunnar för att undvika kommande tork-katastrofer. Och klarar grundvattnet den belastningen under torkperioder?

Glenfarclas uppger att man stod stilla en hel månad. Kallkällan en bit uppåt Benrinnes sinade och man tappade 300 000 liter new make.
– Vi stod stilla hela september, klagar destillerichef Callum Fraser. Och vi var inte ensamma, men de andra vill inte prata om det.

De stora bolagen håller tyst, det är de privatägda firmorna som tar bladet från mun. Edradour i Pitlochry tvingades också stoppa produktionen. Ägaren Andrew Symington planerar att installera kylvattenreservoarer för att minimera framtida produktionsbortfall. I hans fall är det möjligt eftersom volymerna är så små, men de stora Speyside-destillerierna skulle behöva miljontals liter i lager för att vara säkra.

Callum Fraser, Glenfarclas.

Guardian uppger att vattenståndet i Spey-floden, själva pulsådern på Speyside, var 97% lägre än minimumnivån normala år. Innevarande vinter klarade inte av att fylla på vattenmagasinen i tillräcklig grad. Den lokala miljövårdsförvaltningen SEPA meddelar att norra Skottland var satt på ”red alert”. Den torraste halvårsperioden sedan 1984. Skillnaden är förstås att whiskybranschen konjunkturmässigt gick på knäna under 1980-talet, idag behövs varje liter whisky för att möta framtidens behov av Scotch. Och läget är inte mycket bättre i år. SEPA:s senaste rapport i maj 2019 indikerar att frågan inte löst sig, grundvattennivån i landet är under det normala. Så om inte Skottland drabbas av extraordinära skyfall så lär vattnet sjunka undan mot slutet av sommaren och en ny frimånad kan drabba utsatta destillerier.
– Vattenförråden har inte återhämtat sig så nu kan vi få se torkans fulla effekt, säger Callum Fraser. Vi har ännu inte haft ett rejält regnoväder i år.

Helen Gavin på klimatförändringsinstitutet vid universitetet i Oxford menar att extremväder och långvarig torka stressar ekologin och därmed också ekonomin genom att jordbrukscykler rubbas vilket i sin tur påverkar ’yields’ i whiskyproduktionen som får kostnaderna att öka och slutligen priserna i butik att stiga:
– Ifall vi tar mer vatten ur marken för att försöka rädda whiskyproduktionen eller en jordbrukares skörd kan det drabba vanliga människor som vill ha färskvatten ur sina kranar. Följdeffekterna är dramatiska.

Scotch Whisky Association (SWA) lugnar och säger att branschen som helhet inte drabbades särskilt hårt förra sommaren. Men branschorganisationen erkänner att det finns ett hot som måste tas på allvar.
– Fabrikerna stänger ju ofta ner en period på sommaren för att utföra reparationsarbeten och vanligt underhåll. Flertalet av våra medlemsdestillerier flexade och senarelade dessa stopp ifjol. Men blickar vi framåt finns det en del att göra för att uppnå SWA:s miljömål. Vi vill ha en hållbar bransch som finns kvar i framtiden också och går i samklang med naturen och samhället.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.