Whiskymakande De allt hetare somrarna ställer till det för bönderna runt om i Europa. Grödan ligger ju till grund för ädla drycker som whisk(e)y och vin. När svenska miljöaktivisten Greta Thunberg i veckan talade inför nationalförsamlingen i Paris toppade landets två största dagstidningar Le Monde och Le Figaro sina löpsedlar med rubriker som ”Klimat: Frankrike står inför kronisk torka” samt ”Frankrike förbereder sig för extremtorka”.
Igår slog Paris värmerekord med nära 42 grader, samtidigt som vi i Sverige idag snittar på 30. I större delen av Frankrike har man redan infört bevattningsrestriktioner. Jorden är törstig och bönderna kan inget göra. Det råder brist på hö i hela landet, och majsskörden hotas för andra året i rad (tur att man inte gör bourbon). Och gud vet hur det ska gå för vinet.
Nu kommer det fram att att fjolårets torka i traditionellt våta Skottland orsakade problem för destillatörerna. Vattendrag torkade ut vilket fick till följd att en del destillerier helt enkelt fick stoppa när kylvatten saknades. Det är The Guardian som avslöjar förhållanden som branschen inte vill prata högt om. Vattenbrist i ett land nedsänkt i väta är alarmerande tecken som på sikt kan äventyra volymerna av Scotch.
Somliga Speyside-destillerier drabbades av upp till en månads produktionsbortfall vilket motsvarar stora belopp i förlorade volymer. Frågan är om flodnära destillerier nu måste gräva djupa brunnar för att undvika kommande tork-katastrofer. Och klarar grundvattnet den belastningen under torkperioder?
Glenfarclas uppger att man stod stilla en hel månad. Kallkällan en bit uppåt Benrinnes sinade och man tappade 300 000 liter new make.
– Vi stod stilla hela september, klagar destillerichef Callum Fraser. Och vi var inte ensamma, men de andra vill inte prata om det.
De stora bolagen håller tyst, det är de privatägda firmorna som tar bladet från mun. Edradour i Pitlochry tvingades också stoppa produktionen. Ägaren Andrew Symington planerar att installera kylvattenreservoarer för att minimera framtida produktionsbortfall. I hans fall är det möjligt eftersom volymerna är så små, men de stora Speyside-destillerierna skulle behöva miljontals liter i lager för att vara säkra.

Guardian uppger att vattenståndet i Spey-floden, själva pulsådern på Speyside, var 97% lägre än minimumnivån normala år. Innevarande vinter klarade inte av att fylla på vattenmagasinen i tillräcklig grad. Den lokala miljövårdsförvaltningen SEPA meddelar att norra Skottland var satt på ”red alert”. Den torraste halvårsperioden sedan 1984. Skillnaden är förstås att whiskybranschen konjunkturmässigt gick på knäna under 1980-talet, idag behövs varje liter whisky för att möta framtidens behov av Scotch. Och läget är inte mycket bättre i år. SEPA:s senaste rapport i maj 2019 indikerar att frågan inte löst sig, grundvattennivån i landet är under det normala. Så om inte Skottland drabbas av extraordinära skyfall så lär vattnet sjunka undan mot slutet av sommaren och en ny frimånad kan drabba utsatta destillerier.
– Vattenförråden har inte återhämtat sig så nu kan vi få se torkans fulla effekt, säger Callum Fraser. Vi har ännu inte haft ett rejält regnoväder i år.
Helen Gavin på klimatförändringsinstitutet vid universitetet i Oxford menar att extremväder och långvarig torka stressar ekologin och därmed också ekonomin genom att jordbrukscykler rubbas vilket i sin tur påverkar ’yields’ i whiskyproduktionen som får kostnaderna att öka och slutligen priserna i butik att stiga:
– Ifall vi tar mer vatten ur marken för att försöka rädda whiskyproduktionen eller en jordbrukares skörd kan det drabba vanliga människor som vill ha färskvatten ur sina kranar. Följdeffekterna är dramatiska.
Scotch Whisky Association (SWA) lugnar och säger att branschen som helhet inte drabbades särskilt hårt förra sommaren. Men branschorganisationen erkänner att det finns ett hot som måste tas på allvar.
– Fabrikerna stänger ju ofta ner en period på sommaren för att utföra reparationsarbeten och vanligt underhåll. Flertalet av våra medlemsdestillerier flexade och senarelade dessa stopp ifjol. Men blickar vi framåt finns det en del att göra för att uppnå SWA:s miljömål. Vi vill ha en hållbar bransch som finns kvar i framtiden också och går i samklang med naturen och samhället.