Reviews Mackmyras tredje preludium är här. Denna gång signerad Angela Forsgren d’Orazio, fd barchef på Akkurat i Stockholm, numera whiskykonsult för Mackmyra. Målbeskrivningen för Prel:03 lyder ”sherry & svensk rök”. Basen är rökfri maltwhisky makad enligt elegant-receptet lagrad på nya bourbonfat i 3-3,5 år. Totalt ingår 2 procent rökwhisky (på torv och enris). 15 procent har lagts över på sju sherryfat á 200 liter det sista året.
Imorgon den 4e december släpps whiskyn. Upplagan är 18 600 stycken halvlitrar, varav Systembolaget säljer 9096 flaskor. En ”rymlig” limited edition jämfört med tidigare upplagor på 8500 och 9000. Whiskyspots Henrik Aflodal har testat svensken och är reserverat positiv:
”Sherry är ett säkert knep att göra en whisky publikt god. Det här är den smuttigaste Mackmyran hittills. Sherryn maskerar ungdomen, samtidigt döljs destillatets karaktär, Mackmyras särdrag suddas ut. Det gillar jag inte, sherryn hindrar mig från att komma whiskyn nära, vilket ju är själva poängen med Preludium-serien – att visa på en talangs potential.
Även om trean står upp mot vattning bäst hittills, är prestandan högst direkt från flaskan – maltmun dekorerad av torkad frukt lyfter med aromatisk ekkrydda, driver in i granris, räddas av marsipan i utgången. Vatten skalar bort lager, snällar till whiskyn och ökar sötman, sherryn framkallar torkad ananas. Än mer vatten får whiskyn att vända helt om och bli torrare överlag, sherrysötman sopas undan, i den torrare miljön dominerar hö, plötsligt märks röken.
Just förmågan att hantera vattning utan att strukturen raseras är whiskyns stora förtjänst (förutom att den ju är god). Köp två flaskor denna gång, bjud runt friskt, ovana whiskydrickare kommer att nicka och le: ”Fanken det här är ju bra”. Ettan och tvåan levererar mer smakmässigt, dynamiken är större och ställer naket Mackmyras begåvade destillat i blixtbelysning. Något Valbo-whiskyn gillar, ety den inget har att dölja.”