
Äldst & Dyrast & Bäst Gordon & MacPhail ger ut två singelfat av Longmorn i kristallkaraffer. Utvalda av enäggstvillingarna Stuart och Richard Urquhart. Faten lades ner av farfar George Urquhart år 1961. Självklart säljs rariteterna ihop, endast 97 par finns att köpa för £30 000. Två 1st fill sherry hogshead-fat buteljerade vid naturlig fatstyrka. Richards utgåva på 45% härrör från ett europeiskt ekfat (nr 508) och har komplex smak som är aromatisk och rik med fragranta övertoner. Stuart valde amerikansk ek (nr 512) med en styrka på 40,8%, en whisky som är lite sötare med mer fruktsmak av svarta körsbär, hallon och torkad vanilj.
G&M slår världsrekord i gammal Longmorn. 57-åringarna är de äldsta utgåvorna hittills från det viljestarka Speyside-destilleriet som är så viktigt för Chivas-blenden. Stuart Urquhart som är blender i familjeföretaget är stolt över vad man åstadkommit:
– Jag som dagligen arbetar med whiskyn fascineras av hur stora skillnaderna blir efter många års fatlagring. Mitt fat har till exempel mer krydda i avslutet.
Tvillingbror Richard drar paralleller mellan mognadsprocesserna i whiskyfat och mänsklig utveckling:
– Stuart och jag har växt upp tillsammans och delat samma livsmiljö, vi jobbar under samma tak. Ändå har vi utvecklat individuella personligheter allteftersom vi mognat. Precis som whiskyn är vi väldigt olika.