
Utbudet av maltwhisky är för smalt i Sverige. Systembolagets oförmåga att hantera små volymer tvingar konsumenten ut på nätet för att få tag på rätt whisky, i strid mot svensk lag. Henrik Aflodal undrar hur länge till monopolet består.
Sverige har världens sämsta maltwhiskysortiment. Besöket hos lokale sprithandlaren här i Stockholm blev en besvikelse. På inköpslistan stod Cardhu, Mortlach, Clynelish, Glenturret, Rosebank. Noll resultat. Tillochmed beställnings-sortimentet gick bet. Udda ’independent bottlings’ med prislappar på 1000-1500 kr finns, lovvärt och gott, men hallå, jag behöver pengar till mjölk också! Standard-utgåvor direkt från destilleriet saknas. I vilket civiliserat land som helst hade jag kunnat hitta några av flaskorna, i Sverige – nej.
Å andra sidan Utbudet av maltwhisky är för smalt i Sverige. Systembolagets oförmåga att hantera små volymer tvingar konsumenten ut på nätet för att få tag på rätt whisky, i strid mot svensk lag. Henrik Aflodal undrar hur länge till monopolet består.kan jag ju få tag på vilken whisky jag vill via datorn därhemma. Bara surfa in på The Whisky Exchange i London eller Royal Mile Whiskies i Edinburgh eller Loch Fyne Whiskies i Inveraray, lägga en beställning, vänta i två dagar innan paketet kommer med speditör direkt hem. Praktiskt och smidigt, jag behöver inte ens gå ut. Och det blir billigare, trots dyrbar flygfrakt, och trots att whiskyn kommer från högskattelandet UK.
Att handla sprit på postorder över nationsgränser inom unionen är lagvidrigt enligt Högsta Domstolen. Principen om varors fria rörlighet omfattar icke alkohol. Frihandelsälskande EU rasar, monopolet är i praktiken ett handelshinder. Europeiska vinbönder och spritproducenter undrar varför en ”myndighet” ska bestämma vad svenskarna ska dricka, borde inte efterfrågan styras av marknaden?
Sedan EU tvingade Sverige att överge literkvoten för privatinförsel 2004 har allt gått överstyr. Spriten flödar över gränserna. Sverige vägrar ge upp skattenivåerna, folkhälsan står på spel. Storeuropa skakar trött på huvudet, allt handlar ju om pengar. EU vill att kommersen och pengarna ska stanna i producentlandet närmast jobben, Sverige behöver pengarna till välfärdsräkningarna på hemmaplan. Spritrallyt hotar också monopolet, om svensken inte köper sin alkohol i statens butiker, varför behålla dem? Systembolagets VD Anitra Steen och statsminister Göran Persson vill sänka skatten, regeringens stödpartier V och MP vägrar. De röd-gröna tänker på folkhälsan, statsministern på statskassan – blöder Systembolaget, blöder Sverige.
Sänkt skatt hjälper inte mig. En flaska maltwhisky kostar 400-500 kr. Lägre skatt ger en hundring tillbaka – var femte flaska blir gratis – men påverkar inte mångfalden. Systembolagets storskaliga struktur är problemet. Företaget är bra på att hantera stora volymer, ett par miljoner liter vin kan distribueras på nolltid. En flaska Mortlach 16 år funkar liksom inte. Världens största vin&sprit-kedja måste driva volymer för att gå runt ekonomiskt, kravet att samtidigt vara småskalig ställer till det.
När ordinarie sortiment till fullo kontrolleras och backas upp av Systembolaget är beställningsdito helt öppet. Importörer kan lista vad de vill men får inget säljstöd av Systembolaget. Flaskorna finns inte ens, bara som en rad i registret. Kommer en beställning ska en enstaka flaska skickas. Det blir dyrt.
Systembolagets storskalighet utgör ett handelshinder för perifera produkter. Små produkter (och småföretagare) är i praktiken utestängda från den svenska marknaden. Så ser det visserligen ut på alla marknader, stora snor livsluft från mindre och utbudet blir smalt. Men i andra länder finns alltid alternativ, små handlare som tillhandahåller nischprodukter. Svensken måste bryta mot lagen och köpa över nätet.
Systembolagets svar på kritiken blev specialbutiker för sprit i storstäderna med start i Stockholm i oktober 2003. Idén är god, genomförandet en halvmesyr. Obefintlig marknadsföring, verksamheten osynlig och otillgänglig på nätet, och eftersom specialprodukterna går utanför beställningssortimentet omöjligt att beställa buteljer från andra butiker. Hemlig valfrihet inom jättebolaget.
En papperstiger för att avvärja EUs jurister? Systembolaget borde löpa linan ut, låta en skärva av verksamheten ”privatiseras” och helt styras av efterfrågan. En engagerad och kunnig butikschef tar in det han vill och kan sälja i samverkan med importörer och konsumenter. Postorderförsäljning gör sortimentet tillgängligt för alla med utlämning via speditör (som garanterar ålderkontroll).
Sortimentet utgår från officiella destilleri-egna buteljeringar med utvikningar för de stora varumärkena och plats för de mest energiska bland ’independent bottlers’. Skit i smakpaneler och konstiga idéer om en svensk marknad med eget sortiment. Följ strömmen internationellt, ställ in flaskor från både stora och små i hyllorna och sälj av glatta livet!
Just maltwhisky-segmentet är en tickande bomb, dagens hantering utgör inget annat än ett handelshinder. För den maltwhisky-intresserade duger inte monopolet längre. Internet-butiken är alltid öppen med överlägset sortiment, priserna är lägre och leveransen smidig. Sänk skatten och stoppa skatteflykten, dra igång egen postorder i Systembolagets regi så tystnar avregleringshökarna. Gör ingenting och monopolet ryker.
LÄSTIPS: Störste näthandlaren Sukhinder Singh
FAKTA: 1) Högsta domstolen fastslog i juli att beslagtagen alkohol är förverkad (=fritt fram för tullen att beslagta postordersprit). Tidigare har man begärt ett förhandsavgörande från EG-domstolen i själva sakfrågan om det svenska importförbudet utgör en del av detaljhandelsmonopolets funktionssätt (om monopolet även omfattar/förbjuder postorderhandel över gränserna).
2) Mortlachs egna Flora & Fauna-buteljering fanns ett tag i beställningssortimentet, men vem visste det?
WHISKYBUTIKER på nätet
• royalmilewhiskies.com
• thewhiskyexchange.com
• lfw.co.uk