Whiskymakande Kommer du ihåg det stora bråket om svensk ek 2015? Mackmyra döpte om Första Utgåvan till Svensk Ek vilket fick tunnbindare Johan Thorslund att gå i taket eftersom produkten bara innehöll några procent svenskek-lagrad whisky. Alla vidare affärsförbindelser avbröts mellan firmorna.
Nu har Mackmyra inlett samarbete med en konkurrerande tunnbindare. Varalövs Tunnfabrik i Ängelholm ska tillverka destilleriets whiskyfat av svensk ek. Varalövs har en gedigen hantverkstradition som går tillbaka till 1879. Sedan starten 1999 har det svenska valet varit viktigt för Mackmyra, att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror i alla led. Ekfaten av svensk ek kännetecknas av en kraftig och kryddig smak, vilket har en stor betydelse för Mackmyras smakprofil.
– Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns omkring tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och att vi nu har hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt. Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer, säger Magnus Dandanell, VD för Mackmyra Svensk Whisky.
Varalövs Tunnfabrik är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag, men att det är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i arbetet med jubileumsfatet som tillverkats för Mackmyra i samband med företagets 20-årsjubileum. Jubileumsfatet har spårfrästa mönster i lock och botten. Mönstret hjälper till att utöka kontaktytan och ger whiskyn ännu mer karaktär från den svenska eken. Sedan 1989 drivs tunnfabriken av Mats Andersson och hans son David, femte generationens tunnbindare, som driver utvecklingen mot dagens teknik för att ta hantverket till nya höjder.
– Samarbetet med Mackmyra är ett av våra mest spännande projekt. Vi är mycket stolta över möjligheten att få tillverka fina whiskyfat till Mackmyra, säger Mats Andersson, ägare och VD för Varalövs Tunnfabrik.
Samarbetet firas som sagt med Jubileumsfatet. Förutom spårfräsningen är eken hårt rostad vilket ger mer sötma. I grundutförande fylls fatet med rökfri elegant whisky (rök är tillval). Pris för ett fat är 18 500 kr.