Review | EDINBURGH Världens äldsta whisky är inte en Macallan, Dalmore eller Glenfiddich. Utan en Mortlach!? Nämligen ett ensamt fat som sparats i 70 år av Elgin-firman Gordon & MacPhail. En av totalt 54 karaffer korkades ur under en ceremoni i Edinburgh Castle vid lunchtid idag. Whiskyn destillerades under kriget 15 oktober 1938 och tappades på en ny sherry hogshead á 250 liter av John Urquhart (farfar till dagens G&M-direktörer David och Michael Urquhart). Fatet låg sedan i 44 år i Mortlachs lagerhus innan det 1982, för säkerhets skull, flyttades till firmans egna lagerhus i Elgin där man slutligen buteljerade whiskyn 15 oktober 2008, på dagen 70 år efter tillblivelsen, styrkan hade då sjunkit till 46,1%.
Whiskyspots Henrik Aflodal har smakat på äldsten:
– Detta är en häpnadsväckande (ur)åldring som inte väjer för sitt ursprung. Stadig ryggrad av åldersbeska som aldrig går överstyr, en svindyr Mörkmårdsvandring på ättestupans branter. Nosen är typiskt gammelestrig, tunga frukter med styng av syrligt äpple och terpentinstänk, söt marsipan blandad med komocka. Fascinerande föränderlig, skiftar läge med vädring. Fast det är munnens tvära kast som utgör själva resan. Attack direkt, skarp ek dyker ner i hasselnötsbeska och mörk choklad, strax lättar torkad frukt upp. Därpå nästa våg av ekkrydda/-beska, mättade gammelestrar mildrar, plötsligt astrakan-äpplen, mot slutet ett överraskande fenol-skred. Eftersmaken är modigt beskbruten och lång, drivor av fenoler ovan mullrande ekbeska som hålls på plats av överslätande överväldigande oljig/smörig fetma.
Whiskyn kommer i en droppformad munblåst kristallkaraff med elegant silver-plugg. Utöver den fullstora 70 cl-versionen á £10000 finns 162 mindre 20 cl-karaffer till salu för £2500 stycket. Någon enstaka flaska kommer till Sverige, håll utkik!