
Äldst & Dyrast & Bäst Dagens whiskyentreprenörer har allt oftare egna pengar eller ett fåtal finansierare. För 10-20 år sedan var det gräsrotsfinansiering som gällde, många småägare som lockades med att köpa whisky på rot i form av fatförsäljning. De nya brittiska destillatörerna säljer sig dyrt. Här auktioneras de första utgåvorna ut till högstbjudande. Och när man har mäktiga rika vänner drar priserna iväg. Bryggaren Eden Mill från golfstaden St Andrews fick häromsistens £7100 för flaska nr 1 av sin förstling. Tänk nu 3-årig whisky, och pavan kostar en bit över 75 000 skr!
Dessförinnan hade Strathearn världsrekordet med £4150. Då den dyraste Nya Världen-skotten. Nu drämmer Lakes Distillery till med £7900 för sin ’inaugural bottling’ – se så glada whiskymakarna är på bilden! Och detta är dessutom ett engelskt destilleri. 99 stycken Genesis-utgåvor á 58,3% auktionerades bort och medelpriset var £900. Vilket närmar sig 100 000 pund i intäkter. En intjäning på över miljoner kronor för första flarran. Det är rejält mer lönsamt att vara whiskymakare idag än för 10 år sedan.
– Intresset för Genesis visar att Lakes single malt är ett trovärdigt alternativ till whisky från världens etablerade destillerier, säger grundaren Paul Currie.
Pauls far Harold var mannen bakom Arran på 1990-talet som sålde olagrad whisky för att få ihop pengar. Och de där etablerade fabrikörerna han talar om är skottarna, den gamla världen. Genesis är en 3-åring lagrad på oloroso sherry hogsheads som flyttats till en mix av amerikansk och europeisk ek för att få en slutputs i andalusiska vinfat.
I samma veva släpper Lakes en ango-skotsk blend kallad Steel Bonnets. En hybrid mellan skotsk malt och den egna engelska lagrad på sherry och bourbonfat till det humbla priset £65.