Whiskymakande | ISLAY Rubrikmaskinen Bruichladdich har gjort det igen. Nu har man fått den brittiska pressen att skriva om ”världens farligaste dryck”. Det handlar om 92-procentig sprit som Master Distiller Jim McEwan kokat fyra gånger i panna i bästa 1800-talsstil. 1600-talsskrivaren Martin Martin menade att en sked av den ”livsfarliga whiskyn” gav evigt liv medan två skedar gjorde en blind. McEwan själv har tryckt i sig sex teskedar utan att ramla av pinn. Råwhiskyn går tydligen att dricka med några droppar vatten, 89 procent funkar fint:
— Först fick jag bubblande citrus, nästan som att dricka champagne, sedan dunkade alkoholen till. Med mer vatten blev smaken bladig och mossig med inslag av tallkottar. Efterhand svängde det över mot brödiga noter som rostat rågbröd.
Så farlig verkar ju inte brygden vara, whisky-gubbarna vet ju hur man gör sprit. Bara 12 fat läggs undan för att tas ut om ett antal år. Tidigare har McEwan gjort världens rökigaste maltwhisky, Octomore. Den skall delvis skördas inom en rimlig framtid säger ryktet, dock utblandad med annat för att bli intressant och prisvärd, på egen hand är den paradoxalt nog inte tillräckligt rökig, röknivåerna dyker fort i ekfatet.
Farligare är nog hembränt, i alla fall när det blir träspritkvalitet av det hela. Lömskast är nog egenblandade glöggen i akademiska kretsar där studenterna hamstrat labbsprit hela terminen och lägger allt i grytan inför julen. Avstå om du inte själv bidragit, hur starkt det var förstår du när det är försent.