
VÄRLDENS FÖRSTA FOLKFOND som handlar med raritetswhisky? Svensk dessutom. Christian Svantesson är finansmannen som tänker göra pengar på samlarwhisky. Inte för egen del i första hand. I bästa folkhemsanda är avsikten med The Single Malt Fund att skapa en fond som attraherar whiskysmåsparare. Fonden syftar inte bara till att lägga whiskypavor på hög och vänta på att de ska stiga i värde utan också att ge investerarna guldkant i tillvaron genom att erbjuda öppningsbara flaskor till överkomligt pris.
Men vem är Christian Svantesson? En verklig doer från elektronikbranschen visar det sig. Västkustbo och ”seglare” i själen. Just därför sökte han sig till vinterns I5 i Östersund för att göra lumpen. Utbildningen till civilekonom fick han i Karlstad med inriktning mot finans.
– Jag är lite motvals, vill göra saker annorlunda. 40 av de 180 poäng handlade om marknadsföring, och det var naturligtvis det jag fastnade för.
Sedan blev det Stockholm och jobb som analytiker för trender bland ungdomar på bolaget Universum. Raskt vidare till kosmetikaföretaget Oriflame där Christian fick utlandsuppdrag och hamnade i Ryssland. Det här var på 90-talet efter Sovjetunionens fall och optimismen och framtidstron var stark. Sedan väntade Indien och regionchefsjobb. I öst mötte han sin fru och lagom till millenniumskiftet var paret åter i Sverige. Tillbaka i Stenungssund startade far och son eget, pappa Lasse var radiohandlare:
– En wow-känsla att få göra något stort med ens far. Han är den gamla sortens affärsman. Vi satsade på TV-teknik. People of Lava var exklusiva TV-apparater man köpte på NK. Toppmodellen kom i trälåda med tillhörande vita handskar och kostade 150 000 kr.
Lava föddes 2002 och exporterades över hela världen till 22 länder. 2008 fick man kontakt med Google och bestämde sig för att implementera ett tv-kort med android-teknik. 2 april 2010 fick världens första smart-TV premiär. Christian frågar ifall jag själv har en smart-TV och vad jag tycker om den men kommer själv med svaret: inget vidare.
– Tekniken var inte användarvänlig och sålde inte bra. Vi hamnade i kris. Så fick jag en idé om en smart plattform för hotell. På den tiden styrdes TV-signalerna från ett stort och dyrt serverrum i källaren. ”Välkommen herr Aflodal!” kunde lika gärna åstadkommas med ett smart TV-kort i varje apparat.
Konceptet blev en succé och såldes vidare till riskkapitalbolaget Hatcher i Singapore. Och plötsligt var Christian utan jobb. Men att gå från en internationell finansmiljö till att köpa whiskyflaskor låter osannolikt.
– Min far var tidigt ute med att dricka singelmalt, redan på 70-talet köpte han de få märken som fanns. Jag har vuxit upp med whisky och älskar det. För att fira affären åkte styrelsen till Islay. Mitt i vintern när det var lågsäsong. Styrelseordförande David Keiler berättade hur han köpte och sålde flaskor, en form av privat trading.
Där och då, över några glas whisky väcktes idén. Men först på sensommaren samma år började Christian på allvar jobba med en fond som handlar med whisky. Det som lockar är den fantastiska utveckling branschen uppvisar, menar han. En råvara som det blir allt mindre av, alltså den gamla vällagrade whiskyn sinar i takt med att flaska på flaska konsumeras och dricks ur.
– Förhållandet mellan tillgång och efterfrågan är unikt och leder till värdestegring. Dessutom älskar folk whisky, här finns passionen som drivkraft, vem älskar olja?

Men funkar inte vin på samma unika sätt, att de rara flaskorna går åt vilket ständigt ökar värdet på det som med tiden blir unikt? Christian förtydligar att whisky är mer lätthanterligt, en ”mindre känslig commodity.” Annars är mekanismerna desamma. Båda betraktas som alternativa investeringar av finansbranchen. Alternativa investeringsfonder får enligt ett EU-direktiv från 2013 inte rikta sig mot allmänheten, risken är för stor. Det finns ingen myndighetstillsyn, marknaden är oreglerad. Men ett direktiv ska följas upp med nationell lagstiftning. och lagen om alternativa investeringsfonder skiljer sig åt lite i Sverige. Den skillnaden har man utnyttjat och lösningen ligger dessutom i linje med hur lagstiftarna vill utveckla alternativa investeringar. Christian talar varmt om advokat Niklas Rockborn som var med och sålde Absolut vodka till franska Pernod Ricard samt revisor Daniel Algotsson från PWC. Deras fondupplägg godkändes av Finansinspektionen och fonden får på svensk mark rikta sig till allmänheten.
– Reglering är något bra, regleringar är till för att skydda konsumenten. Vi ville först etablera oss på Irland med sin närhet till Skottland men fondstrukturen blev för komplex och dyr att sätta upp. I Sverige var det enklare. Och att vi lyckats skapa en struktur för att under reglering bjuda in allmänheten till alternativa investeringar är uppenbarligen något Finansinspektionen gillade.
Men i kontakter med utländska journalister måste fondföreträdare uttrycka sig försiktigt och inte tala om ”teckningsrätt eller teckningsperiod”. Man får inte aktivt uppmana utlänningar att köpa in sig.
– Det är första gången alternativa investeringsfonder står under tillsyn på en reglerad marknad. Det är mycket bra eftersom folk tar risker när de placerar sina pengar.
Men kommer inte ”riktiga” placerare att ta över investeringsutrymmet? Christian understryker att det inte är först till kvarn som gäller, styrelsen har rätt att fördela ägandet om fonden blir övertecknad och kommer då att börja i botten med de minsta posterna. Teckningsperioden är 16 januari till 16 februari. På en månad ska 250 miljoner kronor dras in, upphovsmannen själv har spenderat mycket pengar på att sätta upp fonden och kommer själv att gå in med modesta 100 000 kr.
– Vi tar inte in mer pengar än vi kan omsätta i whiskyköp. I mars börjar vi köpa flaskor.
Fondens operativa del förläggs på Irland istället för i Skottland som vore det naturliga valet (självklart på grund av Brexit). Man räknar med att det tar två år att förbruka kapitalet. Inte bara dyra sorter köps, en betydande andel vanlig whisky ska ingå. Det handlar om avkastning i procent. En flaska för 600 kr kan stiga till 3000 kr och har man flera i portföljen blir det volym. Huvudsyftet är dessutom att verka för fondägarna vilket i praktiken betyder att vidareförsäljning i första hand sker internt inom gruppen. Andelsägare kan alltså få tag på rariteter innan whiskyn erbjuds andra. Folkfonden siktar på 5000-12000 intressenter. Det finns en konkurrent i Hong Kong. Platinum Investment Fund har 36 andelsägare som köpt in sig på en kvart miljon dollar var. Fonden är registrerad i skatteparadiset Cayman Islands.
– Vi vill göra det här på rätt sätt, det ska vara schysst med tillsynsmyndigheter som har insyn.
Målsättningen är att bli klassad som grossist och kunna köpa direkt från destillerierna när släppen kommer. Det handlar om att köpa rätt sort vid rätt tid och rätt pris, understryker Christian Svantesson. Det är ju inte kassaskåpssäkert att flaskan går upp i pris. Fonden ska vara aktiv vilket innebär att om en tillgång på årsbasis stiger i värde med exempelvis 20% ska whiskyn kunna omsättas. Kapitalet ska arbeta. Det är där den interna marknadsplatsen kommer in.
– I första hand säljer vi till våra egna kompisar. ”Här är 200 flaskor, vill du köpa?” I andra hand går vi ut på öppna marknaden via shopen på hemsidan. Kanske arrangerar vi egna auktioner eller går via Sotheby och andra. Först i tredje hand kontaktar vi investerare direkt.
Så för att sammanfatta. Fonden har sitt säte i Sverige och riktar sig främst till svenskar men är öppen för utländska intressen. Verksamheten bedrivs på Irland med fokus på skotsk singelmalt men man kommer att titta på Nya världen-whisky också. Lagret med inköpta flaskor ska däremot ligga i Tyskland av skatteskäl. Punktskatten på alkohol är ju låg. Men ett litet mellanlager kommer att finnas i Skottland. Och nu är fönstret öppet för att vara med på ett hörn. Lite coolt att sitta med i gänget som ska spendera en kvarts miljard på finwhisky eller hur?
Teckningsperioden för The Single Malt Fund är mellan 16 januari och 16 februari.