• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Gin & Vodka Nya släpp gin

Åhus gör världens mest exklusiva akvavit

av Redaktionen
17 maj


 Nya släpp    I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit Botanisk Special. Akvavitan är utvecklad i det 100-åriga spritdestilleriet i Åhus, men uttrycker svensk akvavit-tradition på ett helt nytt sätt. Med frisk och örtig ton av daggkåpa, lätt fatkaraktär och en prislapp på nästan 3000 kr är det den dyraste och mest exklusiva akvavitan genom tiderna.

I enlighet med svensk akvavit-sed är Åhus Akvavit Botanisk Special kryddad med de traditionella kryddorna kummin och fänkål. Förutom denna sedvanliga kryddning är akvavitan smaksatt med citron, pomerans, kvanne och den mytomspunna daggkåpan som varsamt handplockats. Varje botanisk ört har blivit individuellt macererad och destillerad, för att sedan blandas med ett sprit-destillat som lagrats på noggrant utvalda Bourbonfat och handgjorda svenska ekfat i sju år. Resultatet är en otroligt len och aromatisk akvavit med varma, gröna och komplexa toner. Den exklusiva akvavitan är tappad i flaskor prydda med handmålade illustrationer av den mytomspunna daggkåpan och levereras i en guldpräglad låda i skinn.
– Åhus Akvavit Botanisk Special är en unik produkt som framhäver en lång tradition av svenskt destillerihantverk. Genom att låta de utvalda råvarorna spela huvudrollen skapar vi en akvavit unik i sitt slag, både vad gäller smak och kvalité, som utmanar hela kategorin. Vi är otroligt stolta över att kunna lansera denna produkt, säger Nastaran Soultani, Global Director på The Absolut Company.

Enligt Absolut har Daggkåpa Akvavit aromatisk fräsch smak med inslag av både kummin och fänkål, men också en frisk och lätt örtig ton av daggkåpa följt av komplex fruktighet och en angenäm fatkaraktär. Lång och rik eftersmak med viss kryddighet och fruktighet.
Växtens latinska namn, Alchemilla, härstammar från det arabiska ordet för alkemi, al-kemelij – den uråldriga läran som syftade till att framställa både guld och evigt liv. De forna alkemisternas använde den kristallklara vätskan i daggkåpans bladskål, som ofta förväxlas med morgondagg men som i själva verket produceras av daggkåpan själv, i sina försök att framställa guld. Vätskan menades besitta helande och magiska egenskaper och sades bland annat kunna bevara en kvinnas ungdom om hon, ensam och naken med bara fötter, drack av daggen i starkt månsken under maj månad. Teorierna och användandet av daggkåpans livselixir lät inte bara alkemisterna utforska guldframställning, utan även destillationskonsten, vilket med smaksättningen av kryddor och örter ledde till skapandet av Aqua Vitae, vilket vi idag känner som akvavit.

  • Botanisk Special Daggkåpa 38% (SB-nr 87764, 2990 kr)

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.