• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 29 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp live

Världens rökigaste whisky också väldigt söt

av Redaktionen
24 nov

 Reviews    Octomore kallar sig världens rökigaste whisky. Såklart en gimmick, att pressa in så många fenoler det bara går i en maltwhisky. Men produkten är alltid intressant att testa. Det första så slår en – var tog röken vägen? Det borde vara odrickbart men är det aldrig. Istället är röknivåerna hemula och hanterbara vilket självklart beror på de höga rymliga pannorna som rensar ut fenolerna av bara farten. Och i Octomores fall även koncentrerar sötman som anrikas och pressar tillbaka röken. Av de nya 08-utgåvorna går jag igång på den yngre rödvinsfatade versionen. Octomore 08.3 är 5 år och har delats mellan franska vinfat och amerikanska bourbonfat. Jag gillar den skarpt vid 61,2%. Oljig tjock sötrök-mun med syrligt lyft av citronbrustablett mot slutet som får den röksöta eftersmaken att leva upp. Ung cask-whisky när den är som bäst. Vatten förenklar, gin-sprickande smak. En skvätt till är bättre, sötma och rök jobbar fint ihop manifesterat i fruktsoda och terpentin/torvrök mot slutet, dock känns eftersmaken yngre även om lakritsremmar fördjupar litegrann. Av de där 309 ppm rökpartiklarna som fanns i maltkornet har det mesta svalts av rödvinsfaten. Vinfaten märks ju också ibland, som tangerine i munnen och bärande syra i avslutningen.

8-åriga 08.1 är trots längre tid i (enkom) bourbonfat en ungbökig sak, förvisso väldans god, sötman är överväldigande. Men rökorerandet behövs verkligen för att få fart på whiskyn. Trots 167 ppm rök i maltkornet bestämmer sötman i munnen, eftersmaken är mer intressant med ett förväntat rökutbrott. Doften är bäst vid 59,3. Stor lukt av lampolja och matolja med grästoner och torvrök ovan, mitt i kladdkaka och saltkorn. Med vatten blir smaken godare, sött förstås men strax crescendo av krydda, sent lite torvrök. Stannar i rökt fiskskinn, coolt.

Två bra Islay-extremer. Men Octomore är ändå konstig. Röken kontrolleras alltid av destillatet, som rökwhisky betraktad hjälplöst handikappad. Och prislappen är ju fantastisk. 1500-2000 kr för under 10 år. Vart är whiskybranschen på väg egentligen…

Octomore 08.1 59,3%
1st bb-fat, destillerad 2008, 167 ppm rök i maltkornet | SB-nr 40155, 1499 kr

88/100p 23 21 22 22

Octomore 08.3 61,2%
56% 1st bb-fat & 44% rödvinsfat från Paulliac, Ventoux, Rhône, Bourgogne; destillerad 2011 på korn odlat av Octomore Farm rökt till 309 ppm | SB-nr 40156, 1999 kr

90/100p 21 23 23 23

 

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.