Maltwhisky-VM Tidernas sherry-drabbning? I Gävle sammanstrålade de riktigt tunga varumärkena i Sherried-klassen. Vad sägs om legenderna Macallan och Dalmore? Speysidern började redan 1980 profilera sig som en sherry-dram. Och Northern Highlands-kändisen har gjort karriär som världens lyxigaste sherryåk under ledning av blender Richard Paterson som ömsint kombinerar sherryträ med det lite upproriska destillatet. Men framförallt var Glendronach här. Kanske inte ett stort varumärke men ryktet som sherry-whisky av högsta klass är grundmurat. Destilleriet är dessutom regerande världsmästare efter triumfen i finalprovningen 2014.
Fast utgångspunkten för Gävle-testet var faktiskt trippeldestillering. Bushmills från Nordirland kokar sin whiskey tre gånger i panna. Precis som Auchentoshan i Lowlands. Raffinerade destillat med detaljrikedom och faktiskt pondus. Irländaren är den siste whiskeymakaren i Ulster där det fordom fanns många pannor. De båda tripplarna gillar att lägga sin whisk(e)y i starkvinsfat. De tre koken åstadkommer en lättare mindre oljig ´new make’ (skotten uppnår 81% och irländaren hela 85%) som kan anpassa sig och dra nytta av de smakrika faten. Belackarna menar å andra sidan att stilen är så avskalad och lättsinnig att whiskyn behöver kläs i färggrann fatdräkt vilket förstås är felaktigt. 81-85% ger bara ett annat aromurval jämfört med dubbelkokens 68-72%. Outsider i gänget var Glen Moray från Elgin, mindre känd men likafullt meriterad i sherrysvängen.
VM-general Henrik Aflodal brukar ha bra koll på sina VM-destillerier, i uppsnacket inför denna stjärnspäckade drabbning sa han:
– Den här sherrybataljen ska Glendronach vinna. Bushmills är en fantastisk whiskey men lättare i kroppen. Det krävs att juryn ser förbi tyngd och power om irländaren ska ha en chans att avancera. Macallan och Dalmore är båda meriterade och skickliga men också aningen veka för att stå ut i en blindprovning. Auchentoshan är jokern i leken med sin smaskiga uppenbarelse, den kan mycket väl skrälla och smita förbi alla sherry-institutioner. Glen Moray har inte vad som krävs.
Och experten skulle få rätt. De sex malterna delade snabbt upp sig i två divisioner. Macallan, Dalmore och Glen Moray hamnade på efterkälken när de övriga drog ifrån. Helt överlägsen var titelförsvarande Glendronach.
– Eastern Speyside-whiskyn gör så mycket mer i glaset än Macallan och Dalmore, tycker Henrik Aflodal. Smäktande sherry-nos a la hallonsaft/granatäpple med fragrant granbarrste. Smak av grenadine breddas av sherry med brända gummi-fenoler mot slutet. Tyvärr försvann eftersmaken lite väl fort.
Henrik Aflodal gav sin dubbla guldröst till irländaren just därför, Bushmills höll trycket upp hela vägen:
– Dofterna spelade på samma tema med hallon/granatäpple men med mer gammelestrar hos Bushmills. Gommen var översinnligt god, rikt estrig med hallon/jordgubb och drypande maltsyrup. Avslutet bytte fot och blev lättare, som sig bör med ett trippeldestillat. Fortfarande tropiskt god med torkade jordgubbsflarn. Irländaren kan bli farlig i en förlängning, skottarna får se upp!
Dramatiken om vem som skulle ta den andra slutspelsplatsen var stor, de båda trippeldestillaten gjorde upp. Auchentoshan ledde med 5 poäng när turen kom till juryordförande Aflodal som med sina 6 poäng tog Bushmills vidare. Det innebär att fjärde irländaren nu är i semifinal efter framgångar för Redbreast, The Irishman och Glendalough.
– Auchentoshan Three Wood var inte riktigt där den kan vara. Murrig chokladstil utan mycken fräsch frukt, mot slutet avslagen coca cola-arom som i och för sig är god men ändå för långsamt för att hänga med de piggare konkurrenterna.

Återigen har styrkan betydelse. De 3 procenten mellan 40 och 43 kan tyckas betydelselösa men känns faktiskt i en blindprovning. Aromtätheten ökar ett snäpp utan av alkoholskärpan gör sig gällande. Ökad styrka förstärker också aggressiva toner vilket i vissa fall kan vara en nackdel ifall whiskyn är obalanserad. 40%-iga Bushmills visar med all sin frukt att om bara utförandet är på topp räcker en lägre alkoholhalt för att göra resultat.
SHERRIED style | Gävle 28 april
1. Glendronach 12 år 43% = 55+2 poäng
2. Bushmills 16 år 40% = 30+6
——————————————————
3. Auchentoshan Three Wood 43% = 35
4. The Macallan 12 år Double Cask 43% = 21
5. Glen Moray 15 år 40% = 8
6. The Dalmore 15 år 40% = 3
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).