Vem kan titulera sig Svensk Mästare i whiskykunskap? På Lucia-dagen 13 december gör de två bästa svenskarna upp om SM-titeln på Hotel Hasselbacken i Stockholm. Det är mobilappen Glenfiddich Whisky Quiz som går live och låter de högst rankade svenskarna tävla mot varandra. Även bästa whiskyklubb koras. Och däremellan provas whisky eftersom Maltwhisky-VM avgörs samtidigt.
VEM BLIR SVENSK mästare i whiskykunskap? Utmaningen serveras av Glenfiddich, världens största maltwhisky. Speyside-destilleriet står bakom whiskyspels-appen Whisky Quiz. I din mobil kan du utmana vem som helst i en match om fyra kluriga whiskyfrågor. Snabbt som ögat gäller det att välja rätt svarsalternativ. Har båda spelarna alla rätt är det nämligen tiden som avgör, kvickast vinner! Den som radar upp vinster stiger i ranking.
I en live-match under självaste finalprovningen i Maltwhisky-VM gör de två bästa svenskarna upp om SM-titeln. Plats är pampiga Hazelius-salen på Hasselbacken på kungliga Djurgården i huvudstaden. Tidpunkt är luciadagen 13 december. Det blir två SM-kamper, bästa whiskyklubb ska också utses där priset är en storslagen vandringpokal med klubbnamnet ingraverat. Det ska vara festligt och fint minsann!
Topplistan internationellt domineras av svenskar och tyskar (självklart!) samt en libanes. Grymmast är tyskarna Peat F.Ire och Glenlossie69 med en bit över 25 000 poäng. Bäste svensk är Örjan Söderberg från Sundsvall som snittar på 17 000 poäng. Men vem han möter i finalen är fortfarande ovisst, ett koppel förföljare närmar sig 14 000, och här skiljer det bara några hundratals poäng. Det är en imponerande prestation att nå hög ranking med tanke på att det är 4000 personer världen över som deltar i spelet.
För att nå hög ranking i Whisky Quiz gäller det att spela många matcher. Örjan har avverkat 1600 hittills och har några tips om hur spelet skulle kunna utvecklas:
– Antalet frågor måste utökas. Vi som ofta spelar mot varandra har nästan alltid alla rätt. Det måste bli lättare att registrera egna frågor.
För att bli en bra whiskyspelare krävs ihärdighet.
– Det gäller att spela och åter spela, till slut kan du alla frågor. Men för att bli svensk mästare i whiskykunskap behöver man nog större kunskaper än de man får genom att spela Whisky Quiz.
Och när Whiskyspot lyssnar med tävlingsledningen få vi veta att man håller på att ta fram helt nyskrivna frågor till finalen för att höja svårighetsgraden.
Spelmakarna är väl medvetna om att ”proffsspelarna” kan allt utantill vid det här laget. Ursprungsspelet skapades av sommelieren Magnus Andersson Gadd och omfattar 600 frågor. Med stöd av Glenfiddich konstruerade sedan speltillverkaren Nicogames mobil-appen. Designen är gjord av internationellt hyllade Gustaf Wollin som hämtat inspiration från besök på skotska destillerier.
Frågekategorierna handlar om tillverkningsprocessen, olika regioner och smaker, whiskyhistoria och betydande whiskydynastier.
– Vår utgångspunkt har varit att skapa en rolig spelupplevelse samtidigt som spelarna utforskar och lär sig mer om whisky, säger Glenfiddichs svenske marknadschef Oscar J-T Holm. Detta oberoende av hur mycket de vet om whisky från början. Whisky blir bara roligare ju mer man vet om ämnet. Det finns alltid mer kunskap och nya sorter att upptäcka.

Örjan Söderbergs whiskyintresse väcktes i slutet av 1980-talet under en flygresa då han köpte en halvlitersflaska Chivas Regal.
– Jag gillade inte whisky egentligen och drack inte mycket ur den men köpte senare en flaska Jack Daniel’s efter att ha läst om rock’n’roll-whiskyn. Jag blev förvånad över smakskillnaden och i flera år blev det amerikansk whiskey för hela slanten.
1990 köpte Örjan en 12-årig Macallan som fortfarande står oöppnad hemma. Men det var när han blev bjuden på en 21-årig Springbank på en fest som whiskyintresset tog en helt ny vändning. Whisky köptes på varje tjänsteresa och idag har han över 150 flaskor hemma.
– Min huswhisky just nu är en 18-årig Glenmorangie. Jag har gått från milda blommiga malter via rökbomber tillbaka till det mer finstilta.
Örjan jagas av Per Eriksson från Borlänge-klubben SMAD som gärna går upp i en final.
– För att vinna krävs ett brinnande intresse för whisky och viljan att hela tiden lära sig mer.
Per har spelat ungefär 1500 matcher och har svarat rätt 16 000 gånger. Det gäller att vara envis för att lyckas i Whisky Quiz menar han:
– Ge inte upp utan utmana fler personer. När man klättrar på topplistan vill man bara spela mer och mer.
Eftersom det handlar om snabbhet när man blivit varm i kläderna och börjar kunna frågorna verkar en vinnande formel vara att hoppa över frågan och snabbt skanna svaralternativen, ofta är det uppenbart vilket som är det rätta.
– Särskilt om Glenfiddich, Balvenie eller Grant’s finns med. Många frågor har ju en tydlig koppling till firman bakom spelet, tipsar Örjan.
Pers whiskyintresse kom ur cognac och efter att 1990 ha smakat en Glenfiddich var han fast. Hemma i barskåpet står dryga 110 flaskor och favoritdestilleriet är Laphroaig, bäst är en 30-årig Cairdeas som han öppnade på 50-årsdagen. En 30-årig Talisker får vänta till 60-årsfirandet. Per utmanas om finalplatsen av Thomas Karman från Oxelösund som är med i whiskyklubben HABOST.
– Min whiskyresa började som för många andra på 1970-talet med blended Scotch. När jag på 90-talet fick en Highland Park 12 år i födelsedagspresent förstod jag att det fanns något mer än Grant’s, Black Velvet och Famous Grouse.
Intresset tog fart efter en resa till London 2002 och ett besök på en whiskybutik i Soho:
– Jag sa att jag tyckte om Lagavulin 16 år och ville ha något liknande. Det var då mitt whiskyintresse började på riktigt.
Till favoriterna just nu räknas Glendronach 15 år Revival och Nikka From the Barrel men annars är det samples som driver Thomas, att få möjlighet att testa så många olika sorter
som möjligt. Vetgirighet är en viktig drivkraft menar han:
– Jag började med quizen i våras efter att Whiskyspot tipsat om den. I början var det lärorikt men efter några varv börjar man kunna frågorna, nu är det poängsamlandet som driver mig.
Precis som sina kollegor/konkurrenter vill Thomas ha ett större frågebatteri och tror att om man kan få spelarna själva att skapa nya frågor skulle quizen leva upp och växa, ungefär som wikipedia. Om chanserna att vinna en eventuell final säger Thomas så här:
– Vet väl inte om jag är så värst whiskykunnig men något har man väl snappat upp efter 15 års dagligt läsande på nätet och fyra resor till Skottland. För att vinna en final krävs bra kunskap och kanske en del tur. Det finns massor av whiskykunnande i detta land.
Jojo, finalen blir häftig. Kombattanterna gör upp i bäst av tre matcher. Och kortleken med frågor är som sagt helt ny. Kom och titta på uppgörelsen. Anmäl dig till VM-finalen som provare så är du med i publiken för SM-kampen också.