Nya släpp Det var den nu framlidne whiskyförfattaren Michael Jackson som kom med idén i slutet av 1990-talet. Han hade hört att Glenmorangie kultiverat och vårdat sin egen jäststam för länge sedan. Nyblivne destillerichef Bill Lumsden, tillika utbildad jäst-fysiolog, tände på idén och bestämde sig för att kultivera Glenmorangies egen husjäst. Lagom till 10-årsjubiléet av firmans Private Edition-serie kommer så Allta (skotska för vild).
– Allta är en värdig whisky för Private Editions 10-årsjubileum, säger Bill Lumsden. Jästens inverkan på smaken har förbisetts under många år men det är ett område som är värt att utforskas. Nyspriten är mer brödig och gräsig jämfört med vår vanliga ’new make’ som är mer örtig och fruktig i päron-stil. Efter fatlagring stiger en doft av kex, nybakat bröd och blommighet ur glaset. Smaken är rik och bär på vanilj, apelsin, syrup och sweet-chili med aningen jästig bakgrund.
Dr Lumsden har studerat jästens fysiologi och ser oanade möjligheter. För några år sedan upptäckte han Saccharomyces diaemath, en speciell art av vildjäst, som växte på kornaxen i närheten av destilleriet. Whiskymakaren kultiverade jästen i sitt labb och introducerade sedan jästkulturen till sin mäsk för att därpå koka sprit som lades i företrädesvis 2nd fill och refill bourbon barrels.
– Helst hade jag velat lagra whiskyn längre men eken skulle ha överskuggat jäst-karaktären vi identifierade i nykoket. Därför la jag whiskyn på begagnade ekfat. Allta ska smaka färskt.
Glenmorangies egna vildjäst har varit i bruk sedan 2010, parallellt används fortfarande industriell ’distillers yeast’.
– Vi kan inte använda vår nya jäst till alla whiskykok, poängterar Bill Lumsden. Det skulle ju förändra husstilen folk har vant sig vid.
Allta kommer att kosta 919 kr och släpps på Systembolaget (SB-nr 40390) fredag 8 mars. Styrkan är 51,2% och åldern ca 8 år.