• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp live

Vildjästa Glenmorangie Allta firar 10 år

av Redaktionen
1 mar


 Nya släpp    Det var den nu framlidne whiskyförfattaren Michael Jackson som kom med idén i slutet av 1990-talet. Han hade hört att Glenmorangie kultiverat och vårdat sin egen jäststam för länge sedan. Nyblivne destillerichef Bill Lumsden, tillika utbildad jäst-fysiolog, tände på idén och bestämde sig för att kultivera Glenmorangies egen husjäst. Lagom till 10-årsjubiléet av firmans Private Edition-serie kommer så Allta (skotska för vild).

– Allta är en värdig whisky för Private Editions 10-årsjubileum, säger Bill Lumsden. Jästens inverkan på smaken har förbisetts under många år men det är ett område som är värt att utforskas. Nyspriten är mer brödig och gräsig jämfört med vår vanliga ’new make’ som är mer örtig och fruktig i päron-stil. Efter fatlagring stiger en doft av kex, nybakat bröd och blommighet ur glaset. Smaken är rik och bär på vanilj, apelsin, syrup och sweet-chili med aningen jästig bakgrund.

Dr Lumsden har studerat jästens fysiologi och ser oanade möjligheter. För några år sedan upptäckte han Saccharomyces diaemath, en speciell art av vildjäst, som växte på kornaxen i närheten av destilleriet. Whiskymakaren kultiverade jästen i sitt labb och introducerade sedan jästkulturen till sin mäsk för att därpå koka sprit som lades i företrädesvis 2nd fill och refill bourbon barrels.
– Helst hade jag velat lagra whiskyn längre men eken skulle ha överskuggat jäst-karaktären vi identifierade i nykoket. Därför la jag whiskyn på begagnade ekfat. Allta ska smaka färskt.

Glenmorangies egna vildjäst har varit i bruk sedan 2010, parallellt används fortfarande industriell ’distillers yeast’.
– Vi kan inte använda vår nya jäst till alla whiskykok, poängterar Bill Lumsden. Det skulle ju förändra husstilen folk har vant sig vid.
Allta kommer att kosta 919 kr och släpps på Systembolaget (SB-nr 40390) fredag 8 mars. Styrkan är 51,2% och åldern ca 8 år.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.