Maltwhisky-VM Mästaren är… WESTLAND! från Amerika. Många jurymedlemmar i Södertälje var förvånade när resultatet av blindprovningen i New World Whisky Championship kungjordes. Sju destillerier prövades av en spottande koncentrerad jury, varav en kvartett svenska. Som på pappret var favoriter efter att ha defilerat genom kvalet. Men här fanns förstås jänkaren som i sin kvalprovning visade klass. VM-general Henrik Aflodal kommenterar resultatet:
– Jag hade Westland som favorit trots att den förra gången smakade kaffe vilket är jobbigt i whiskysammanhang. Den här flaskan kom ur den allra senaste batchen som än så länge bara finns i USA. Smaken tog oss med storm. En tät fruktkavalkad av nektar med bra syra som ändade i peach melba och vaniljglass. Utan tvekan godast och mest välbyggd.
Westlands Matt Hofmann tar emot seger-beskedet på raspig telefonlina en tidig morgon i Seattle:
– Det känns fantastiskt att kunna utmärka sig i konkurrens med de välrespekterade svenska destillerierna. Det är bra att folk får veta att det även görs kvalitetsmalt utanför Skottlands gränser. Sverige är välkänt för sina whiskykonnässörer och högkvalitativa whiskyproduktion. Så det är en ära att få uppskattning av svenska folket.

Frågan är hur Westland-folket gör? Whiskeymakare Hofmann bekräftar att whiskeyn dras ur amerikansk nyek efter 3-4 år. Westland är måna om att vara helt transparenta, inga hemligheter. Konceptet är enkelt, och det handlar om respekt för råvarorna:
– Vi försöker få ut de bästa smaker vi kan ur råvarorna istället för att vänta på att fatlagringen ska bidra med aromer, förklarar Matt Hofmann.
Filosofin är helt annorlunda än den skotska. De flesta destillerier i Skottland hävdar att 70-80% av smakerna kommer från eken. Men det gäller ju bara om man låter eken göra jobbet, påpekar Matt Hofmann:
– Vi använder rostad malt, precis som mikrobryggerierna, vars vagga stod här i Seattle för många år sedan. Om bryggare använder alla dessa intressanta malter och jäststrängar, varför kan inte vi göra det också?
Vinnarwhiskeyn American Oak nyttjar alltså rostat maltkorn, vilket inte alls förekommer i whiskybranschen i stort där malten bara torkas men inte ”bränns”. Slutresultatet blir väldigt annorlunda jämfört med skotsk maltwhisky. Matt Hofmann poängterar att man stavar whiskey med e för att understryka att slutprodukten kommer från Amerikas nordvästra Atlantkust.
– Om vi fokuserar på de smakrika råvarorna behöver vi helt enkelt inte vänta på att eken ska göra allting. Vi använder inga artificiella hjälpmedel som temperaturkontrollerade lagerhus, inga fuktreglerare, inga ekchips i lagringsbehållarna. Bara vanliga 200-litersfat eller större tunnor. Allt är naturligt och äkta. Att vinna Nya världen-klassen är ett bevis för att vår råvarufilosofi fungerar. Och vi har ännu mer ambitiösa planer på gång framöver.
Av svenskarna var det bara Hven som kunde utmana. Alcor är likt förra utgåvan Mizar en lagom rökdraperad malt som har många sidor i sin personlighet. En whisky som spelar i en annan division än övriga svenskar, menar Henrik Aflodal:
– Man studsade till direkt. Lukt av granved och torvrök med simmig sötma under. Terpentin-aktig smak där fragrant rök breder ut sig ihop med rik frukt. Väldigt gott och varierat. Spännande att eftersmaken är snudd på medicinal, under all den saftiga frukten som bär länge. Hven var bara några poäng från segern.

Whiskymakaren på Ven tar emot silverbeskedet med glädje. Men Henric Molin vill framförallt framhålla segrarens prestation:
– Kul för Westland, jag tycker att de gör ett bra arbete. Matt Hofmann har varit riktigt duktig och dessutom verkar det ha fungerat väl med nye ägaren Rémy Cointreau.
Det var i januari 2017 man blev uppköpta av det franska cognacshuset och därmed globala. Whiskyn finns nu i Frankrike, UK, Belgien, Japan, Singapore, Canada och Australien. Men än så länge inte i Sverige, förhoppningsvis kan framgången i Whisky-VM ändra på detta.
Nya världen-whisky är per definition ung vilket påverkar struktur, uthållighet och djup. Man avslöjar ungdomen på ”ungkolan” som går från gräddkola till smörkola. Ett smart sätt att kamouflera detta är att lägga på rök vilket svenskarna verkar ha fattat. I den senaste tidens släpp från Hven och Box är rök ett bärande element. Henric Molin förklarar:
– Den orökta whiskyn kräver längre lagring enligt min smak, därför har jag avvaktat släpp av den stilen. Rökig whisky har möjlighet att gömma en del ungdomliga brister och kan till och med glänsa med dessa ooxiderade toner.
Men trots att rök brukar locka röster i en blindprovning pekade juryn utan tvekan ut den röklösa amerikanen som den allra bästa whiskyn.
Avståndet från tätduon ner till resten av startfältet var stort. Bara Mackmyra orkade hänga på och landade på en stabil bronsplats med Svensk Rök/Amerikansk Ek. Men den stora skrällen var siste svensk in i finalen, det gotländska mikrodestilleriet som på flaskorna kallar sig Isle of Lime.
– Med få fat och experimentell verksamhet skapar man storverk, menar Henrik Aflodal. Självklart nyttas rökmalt i botten för att slippa ungdomsförsyndelser. Sötgod mun med aromatisk explosion av örter och olika träslag, i basen citrusgodis, mot slutet tilltagande eterisk med fenolstänk. En whisky som sticker ut och gör sin egen grej. Det som är själva essensen i Nya världen-rörelsen.
Svensk whisky har fint renommé internationellt. Mackmyra var tidigt ute med att prata om svensk whisky utomlands. Firman har idag egen säljorganisation i både Tyskland och UK. I de breda folklagren är det såklart fortfarande Scotch som gäller globalt, de nya ländernas whisky sprider sig bland de medvetna konsumenterna. Henric Molin är egentligen inte förvånad över svenskarnas status ute i världen:– Jag tycker att vi alla idag gör produkter som vi var och en kan var stolta över. Sverige är på fortsatt frammarsch.
Att Hven lyckas bättre än de andra svenskarna tror Henric Molin delvis beror på faten:
– Den största skillnaden som jag ser i förhållande till våra svenska kollegor är valet av ek. Jag hävdar inte att vi har bättre ek men det finns en skillnad. Vi använder en större andel lufttorkad ek samt ek som torkat längre än normalt. Vi har dessutom en del ek från samma skog som Westland vilket kan vara en delförklaring till framgångarna.
Pallen var logisk med tanke på resultaten i kvalprovningarna där medaljörerna stod som segrare. Mest dramatik var det i Bredaryd där juryn röstade fram två tvåor i form av Gotlands Isle of Lime och Zuidams Millstone. Tävlingsledningen utökade därmed antalet finalister från sex till sju. Paret följdes också åt i finalprovningen där bara några poäng skiljde till svenskens fördel.
Regelverket kring deltagande i Nya världen-klassen är generöst. Centralt är att destillatören har nybyggartänk och inte tillhör någon av de (rigida) whiskytraditionerna, där självklart Scotch är den mest dominerande. Att tänka utanför boxen och återupptäcka begreppet whisky är också en träffande beskrivning av vinnaren Westland med missionären och ideologen Matt Hofmann som härförare.
De flesta nydestillerier använder för enkelhetens skull skotska konsulter som designar och bygger fabrikerna men när experterna åkt hem skapar man sin egen whiskyvärld där slutresultatet formas av de lokala människorna och det geografiska läget med ett givet klimat som formar whiskyns karaktär under lagringen på fat. Deltagande destillerier är för det mesta nybyggda men även äldre anläggningar utanför etablerade whiskyregioner är med. Tappningarna är alltid unga, ingen whisky över 10 år har tävlat i kvalet. Styrkan får inte vara högre än 48% men i övrigt är alla stilar välkomna, från rökwhisky och sherryfat till rågwhisky och andra sädesblandningar.
Nya världen-klassen är en del av den stora tävlingen Maltwhisky-VM som fortfarande pågår. 1 december ska tre mästare koras i tävlingsklasserna Malty style, Peated samt Sherried. Som helhet är detta världens största dryckestävling med 121 destillerier och 148 utgåvor samt över 2000 whiskyprovare som utser mästarna i tre steg via kvalprovningar semifinaler och en slutlig final.
Maltwhisky-VM arrangeras var fjärde år, precis som OS, och är inne på femte upplagan. Men likt den olympiska rörelsen som 1994 separerade vinter-OS från sommar-OS kommer nästa Nya Världen-VM att arrangeras redan om två år. 2020 är målet att samla ihop åtminstone 70-talet destillerier från hela världen för att avgöra vilka som gör de bästa whiskykoken. Tills dess får Westland bära facklan med stolthet.
Finalprovning New World Whisky Championship | Södertälje 21 oktober
1. Westland American Oak 46% (US) = 69+8 poäng
2. Hven Alcor 45% (SE) = 64+4
3. Mackmyra Svensk Rök/Amerikansk Ek 46% (SE)= 47
———————————————–
4. Isle of Lime Midaik 46,2% (SE) = 19+2
5. Millstone Oloroso Sherry 46% (HO) = 16
6. Box Dalvve 46% (SE) = 15
7. Slyrs 43% (TY) = 8
Röstförfarande: Varje provare röstar på de tre malter man vill se på pallen. Guldkandidaten får 4 poäng, silver ger 2 poäng, brons 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +8/4/2).
Tävlingsklasser: Nya världen-whiskyn tävlar i en egen klass som är öppen för all sorts whisky, enda kriteriet är att destillaten är sädesbaserade. Stora VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky). Där avgörs finalen 1 december 2018.