Maltwhisky-VM Höstsäsongen av Maltwhisky-VM rivstartade i Umeå där 80 förväntansfulla whiskyälskare samlats. Nya tävlingsklassen för unga destillerier gjorde premiär. Maltwhisky-VM heter ju Single Malt World Cup på engelska eftersom det är en utslagscup där bara segraren står ensam kvar när allt är över. Nya världen-whiskyn får istället tampas i New World Whisky Championships. Definitionen är enkel. Destilleriet ska vara nystartat och leverera ung whisky. Riktlinjerna säger under 10 år, och startår ska vara på den här sidan om millenniumskiftet. Ett annat kriterium är också förmågan att återuppfinna begreppet whisky, att prova nya vägar och koncept. Exklusiviteten för maltwhisky gäller inte längre, mycket av det som provas i Nya världen-klassen är rågwhisky och olika typer av blends, alltså sädesblandningar. Gränsen går vid bourbon som borde ha ett eget världsmästerskap!
Umeå-folket var förvarnade om att vad som helst kunde dyka upp i glaset och att smakerna skulle sprida sig extremt under kvällen.
– Ni har min beundran, konstaterar VM-general Henrik Aflodal efter testet. Ni vågade öppna era sinnen för det obekanta och oväntade. Rösterna spred sig jämnt över sorterna vilket betyder att olika smakstilar erkänns och premieras.
Församlingen utsattes för en rågwhisky och en blend och fyra disparata maltwhiskypersonligheter från fem länder – Sverige, England, Irland, USA, Canada.
– Kärnan i att vara ett nya världen-destilleri är att befinna sig utanför en tradition utan branschkollegor, isolerad och utlämnad åt sina egna idéer. Det är utvecklande och skapar nya whiskystilar, ibland ifrågasättande och svåra att ta till sig men allt oftare tilltalande och nyskapande.
Mest spännande är att jämföra tillverkningsprocesserna. Denna kväll kom det att handla om klippunkterna under andra destilleringen i pannan. För att slippa metanol och andra elaka alkoholer dricks bara mellanpartiet av destilleringen. ’Foreshots’ spolas förbi. Som jämförelse klipper engelska Cotswold efter bara några minuter medan amerikanska Westland väntar 45 minuter! Varje destilleri har sin egen metod i motsats till de etablerade destillerierna i Skottland som anammar en homogen ideologi. Det mest ”skotska” av de tävlande är svenska Box, nyligen omdöpt till High Coast Distillery. Som designades av skotske destilleribyggaren John McDougall och i grunden gör sin whisky på skotskt vis.
Kanadensaren Lot #40 är en ’flavouring whisky’ som används för att ge karaktär åt landets blended whisky, gjord på 100% råg. Visserligen har destilleriet varit i farten i över 100 år men tappningen har fått ett wildcard på grund av typen, tävlingen samlar flera rye whiskies och vi vill testa kvaliteten mot nya världen-malter. Gooderham & Worts Lot #40 klarade sig bra och spelade jämnt med omgivningen. Koval är ett Chicago-destilleri som prövar gränserna för vad som är whiskey. Den färskaste utgåvan i familjen är faktiskt gjort på 100% maltkorn så vi tog med den i rejset:
– Charmigast av alla, menar Henrik Aflodal. Umami-arom av sillspad med ketchup, faktiskt sexigt. Smakar sött lim och syrup innan ansjovis-spad tar över, stoppar i kartig beska. Verkligen mersmak!
Irländska Teeling känns igen av de som varit med länge. John Teeling startade 1987 uppstickaren Cooley för att utmana Jameson-firman Irish Distillers. Den Irish-malt som idag cirkulerar i branschen kommer mestadels härifrån och håller väldigt hög klass. När man 2011 sålde ut till Beam behölls 16 000 fat. För pengarna grundade sönerna Jack och Stephen 2015 city-destilleriet Teeling i Dublin. Första whiskyn släpps på en auktion nu i höst. Den Teeling Umeå-juryn testade härrör alltså från Cooley men är bara 6 år. Undantag gjordes på grund av whiskyns ålder samt för att Teeling-konceptet är nytt och fräscht.
– Man känner att det är en blend på graintonerna som slår igenom i smaken. Men whiskyn är ju 46% så en droppe vatten förlänger frukten och lockar fram torrare krydda som gör upplevelsen mer maltlik. En topp-notch blend!

Cotswold är en engelsk sucesstory söder om Birmingham startad 2014 av New York-bon Daniel Szor. Stället använder bara golvmältat maltkorn och expanderade 2016 efter en lyckad crowdfunding-insamling som gav 1 miljon pund.
– Jag har bara hört gott om spriten och håller med efter att ha provat den, det här kan bli väldigt bra när åren går. Efter 3 år luktar det surisar och vetebullar med vaniljkex. Simmig fruktjos i munnen och bitig citrus, sent cigarrök. Fruktvass eftersmak, en sotig sötma som är väldigt specifik och annorlunda. En av mina favoriter.
Kampen om de två finalplatserna skulle stå emellan Box och amerikanska Westland. Svenska Dálvve satsade allt på sin rök. En smart strategi för en ung whisky, röken döljer ungdomstonerna.
– Dálvve luktar sött vitt vin med parfymstråk av röken, mer rök framträder efter vädring. Ung men fräsch i stilen. Smaken avslöjar ungdomen men röken dominerar. Vatten lyfter eftersmaken som bjuder på fruktröka istället för den torrare avslutningen vid 46%. Just detta lyft avgjorde guldkampen för mig.

Men svensken hade inte en chans mot jänkaren. Westland samlade flest guld- och silverröster. Matt Hoffman jobbar med olika bryggarmalter. I whiskybranschen rostar man aldrig sin malt, man torkar den bara utan att bränna sädeskornen. Westland experimenterar med olika rostningar likt ett bryggeri. Lagring sker i nyek kombinerat med 1st fill bourbon barrels. American Oak visade sig bli en svår nöt att knäcka för Henrik Aflodal som inte alls kände igen sig. Fjolårsbatchen doftade nyschamponerat hår med blyga äppelchips i munnen där torkad aprikos snart tog ut stegen, sent kryddkrus och rökvirvlar. Nu hade eken tagit över:
– Jag gillar jordgubbspuffarna i nosen med jordiga tobakstoner i centrum. Men munnen har för mycket ek, choklad landar i kaffe och colaflaskor. Vatten väcker frukten ihop med kaffet och röksvärta i avslutet. Det är fortfarande väldigt bra men jag är känslig för mocca-arom i whisky som inte är gott, den här kaffeversionen får godkänt.
60% av rösterna föll på tätduon så västerbottningarna tvekade aldrig. Westland och Box blir svåra att slå i finalen! Nästa gång är det Mackmyra som går i elden och utmanas av duktiga utlänningar, välkommen att sitta med i juryn. Detta är amerikanens andra avancemang. I våras tog man en semifinalplats i rökklassen i konkurrens med rökwhisky skotska fastlandet. Så lägg namnet Westland på minnet.

New World Whisky Championships | Umeå 28 augusti
1. Westland American Oak 46% (USA) = 109 poäng
2. Box Dálvve 46% (SWE) = 75+6
————————————–
3. Teeling Rum Cask 46% (IRE) = 37
4. Cotswolds Odyssey Barley 2014 3 år 46% (ENG) = 29+2
5. Koval Malt Single Barrel 40% (USA) = 30
6. Gooderham & Worts Lot #40 40% (CAN) = 28
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till final. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: Nya världen-whiskyn tävlar i en egen klass som är öppen för all sorts whisky, enda kriteriet är att destillaten är sädesbaserade. Stora VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).