Whiskydrickande | JAPAN Whisky och soda är väl en gammal klassiker? Säg den amerikanska film av rang som inte bjuder på whisky med en splash sodavatten från en sifon. Idag är fenomenet mer främmande. Folk nöjer sig med att dricka blends över is eller rent. Samtidigt är just vatten i whiskyn populärare än någonsin, nämligen i maltwhiskykretsar. Där lockas smakerna fram med lite vatten i stark whisky, så kallad ’cask strength’. I Japan klyvs gärna whiskyn med vatten i alla kretsar. Beteendet kallas Mizuwari vilket betyder ”blandad med vatten” och introducerades på 1960-talet av storbolaget Suntory. Huvudkonkurrenten på spritscenen var det traditionella brännvinet shochu som håller sig kring 20-25% så lite vatten i whiskyn gjorde folk tryggare inför det nya.
Mizuwari är ett sätt att få en stark whisky att leva upp genom att tilta smakprofilen en smula. Särskilt användbart är sodavattnet i den starka ’cask strength’-blenden Nikka From the Barrel. Bubblorna och sältan friskar upp whiskyn.
Mizuwari Spike består av 3/4 Nikka From the Barrel och 1/4 sodavatten. Doften lever upp, frisk söt citrus. Mjuk smak, vattnet ökar sötman, intensiv mastig estrighet, samtidigt pärlande. Sent brusande kryddor. Söt god eftersmak, lite torrare med saltstänk, het chili bär länge. Kaxig.
Mizuwari Refresher är mer läskande törstsläckande med 3/5 iskall Nikka From the Barrel (från frysen) och 2/5 sodavatten. Drinken får en lång mild fruktsmak med tydlig sälta, kittlande bubblor. Sent en aning kryddvärme och krämig ek. Ren eftersmak med lätta saltkorn, vagt värmande. Verkligen uppfriskande!