• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Aberdeen uppfann WHISKY — inte Fife

av Redaktionen
24 jul
Historikerna Phil Astley, Jackson Armstrong och Claire Hawes utanför The Illicit Still på Guestrow i Aberdeen. Här kan mycket väl stadens första whiskypanna varit lokaliserad. Och enligt forskarna centrum för utvecklingen av drickwhisky i Skottland.

 Gamla tider   Vi har alla hört storyn om hur whisky kom till. I den skotske kungens räkenskapsrullor från 1494 står att läsa ”eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aquavitae”. En leverans till munken John Cor på 1688 liter maltkorn för att göra akvavit, alltså livets vatten. Cor befann sig i Fife, närmare bestämt på Lindores Abbey – som förresten har blivit ett whiskydestilleri, igen! Klosterområdet förvärvades 1913 av John Howison och dottersonen Drew McKenzie Smith invigde häromåret sitt destilleri med klosterruinerna inom synhåll.

Historieskrivningen ifrågasätts nu av historiker från Aberdeen som uppdagat ett dokument från 1505. Dr Claire Hawes är i full färd med att plöja igenom de 1,5 miljoner ord som utgör stadsarkivet från 1500-talet. Plötsligt dök en notering upp om en panna för att göra aquavite. Och detta är den hittills äldsta skrivningen om en ”panna”, munk-referensen ovan nämner inte utrustningen.

– Detta är första gången skriftliga källor direkt nämner apparaturen som krävs för att destillera aquavite, utrustning som fanns i hjärtat av renässansens Aberdeen där vi precis hade grundlagt ett universitet och börjat utbilda i humanism, vetenskap och medicin, säger dr Jackson Armstrong. Detta fynd kan omstöpa Scotch whiskys tidiga historia. Möjligen skedde utvecklingen av destilleringsmetoder i våt lärda miljö snarare än vid hovet söderöver. Dessutom anger andra källor att kungens spritproduktion var kopplad till krigsmakten för att göra krut. Aberdeen-pannan tillverkade aquavite och rosenvatten ämnat att dricka.

På 1600-talet refereras mer frekvent till uisge beatha, det gäliska uttrycket för livets vatten, som senare anglifierades till whisky. Då var sprittillverkning utbrett men kring sekelskiftet 1500 var whiskymakande mer ovanligt. Läser man vidare i Aberdeens arkiv ägdes pannan av George Barbour som beordrades överlämna utrustningen till universitetets dekanus Robert Kervour.

Denne Kervour var ättling till Andrew Gray som ägde en fastighet på gatan Guestrow vars medeltida namn var Gastraw som kommer av gast, alltså ande eller på engelska ’spirit’. Idag återstår bara en stump av Guestrow och där råkar puben The Illicit Still ligga.
– Det är kanske bara en tillfällighet men kan också tyda på att man här varit involverade i whisky länge, menar Armstrong. Hursomhelst kompletteras bilden av hur whisky har växt fram, ett kungligt monopol handlar det inte om. Konsten att destillera var mer spridd än så under 1400-talet.

Forskarna har belönats med £15 000 av Chivas Brothers för att fördjupa sina studier i frågan.
– Det här är en spännande upptäckt som adderar till vår förståelse av hur destilleringen av whisky växt fram, kommenterar Karen Betts, VD för Scotch Whisky Association. Tajmingen är rätt i en tid då branschen expanderar i numerären. Nya destillatörer lär sig konsten att destillera från sina föregångare.

En av dessa ny-destillerier är Lindores Abbey som väntas komma ut med sin första produkt 2023 efter 5 års lagring. Men redan nu går det att få kryddat brännvin från pannorna, traditionell akvavit smaksatt med bland annat snärjmåra, douglasgran, spansk körvel som sedan gammalt växer i klosterområdets hägn.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.