
Gamla tider Vi har alla hört storyn om hur whisky kom till. I den skotske kungens räkenskapsrullor från 1494 står att läsa ”eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aquavitae”. En leverans till munken John Cor på 1688 liter maltkorn för att göra akvavit, alltså livets vatten. Cor befann sig i Fife, närmare bestämt på Lindores Abbey – som förresten har blivit ett whiskydestilleri, igen! Klosterområdet förvärvades 1913 av John Howison och dottersonen Drew McKenzie Smith invigde häromåret sitt destilleri med klosterruinerna inom synhåll.
Historieskrivningen ifrågasätts nu av historiker från Aberdeen som uppdagat ett dokument från 1505. Dr Claire Hawes är i full färd med att plöja igenom de 1,5 miljoner ord som utgör stadsarkivet från 1500-talet. Plötsligt dök en notering upp om en panna för att göra aquavite. Och detta är den hittills äldsta skrivningen om en ”panna”, munk-referensen ovan nämner inte utrustningen.
– Detta är första gången skriftliga källor direkt nämner apparaturen som krävs för att destillera aquavite, utrustning som fanns i hjärtat av renässansens Aberdeen där vi precis hade grundlagt ett universitet och börjat utbilda i humanism, vetenskap och medicin, säger dr Jackson Armstrong. Detta fynd kan omstöpa Scotch whiskys tidiga historia. Möjligen skedde utvecklingen av destilleringsmetoder i våt lärda miljö snarare än vid hovet söderöver. Dessutom anger andra källor att kungens spritproduktion var kopplad till krigsmakten för att göra krut. Aberdeen-pannan tillverkade aquavite och rosenvatten ämnat att dricka.
På 1600-talet refereras mer frekvent till uisge beatha, det gäliska uttrycket för livets vatten, som senare anglifierades till whisky. Då var sprittillverkning utbrett men kring sekelskiftet 1500 var whiskymakande mer ovanligt. Läser man vidare i Aberdeens arkiv ägdes pannan av George Barbour som beordrades överlämna utrustningen till universitetets dekanus Robert Kervour.
Denne Kervour var ättling till Andrew Gray som ägde en fastighet på gatan Guestrow vars medeltida namn var Gastraw som kommer av gast, alltså ande eller på engelska ’spirit’. Idag återstår bara en stump av Guestrow och där råkar puben The Illicit Still ligga.
– Det är kanske bara en tillfällighet men kan också tyda på att man här varit involverade i whisky länge, menar Armstrong. Hursomhelst kompletteras bilden av hur whisky har växt fram, ett kungligt monopol handlar det inte om. Konsten att destillera var mer spridd än så under 1400-talet.
Forskarna har belönats med £15 000 av Chivas Brothers för att fördjupa sina studier i frågan.
– Det här är en spännande upptäckt som adderar till vår förståelse av hur destilleringen av whisky växt fram, kommenterar Karen Betts, VD för Scotch Whisky Association. Tajmingen är rätt i en tid då branschen expanderar i numerären. Nya destillatörer lär sig konsten att destillera från sina föregångare.
En av dessa ny-destillerier är Lindores Abbey som väntas komma ut med sin första produkt 2023 efter 5 års lagring. Men redan nu går det att få kryddat brännvin från pannorna, traditionell akvavit smaksatt med bland annat snärjmåra, douglasgran, spansk körvel som sedan gammalt växer i klosterområdets hägn.