Cocktails Vilken cocktail efterfrågas mest i barer runt om i världen? Gin kan tyckas vara den perfekta drinkbasen men det är faktiskt whiskysmaken som regerar oinskränkt. Drajjan kommer först på sjätte plats och är på defensiven. Odiskutabel etta är istället Old Fashioned, för femte året i rad, rapporterar Drinks international. 30% av tillfrågade bartenders över hela världen har denna klassiker som sin stora försäljningsframgång.
Det handlar ju om sötad whiskey över is, den enklaste naturligaste drink man kan tänka sig med rötter i Amerika 1806 då man med kyla och sötma bättrade på smaken på korttidslagrad whiskey. Drinken namngavs på 1880-talet. I dagens tappning dränks en sockerbit in med Angostura Bitter och en dusch sodavatten och krossas med träpendang. Sänk därpå en stor isklump i glaset och fyll upp med valfri whisk(e)y, vrid en bit citronskal över drinken.

Tvåa på listan är italienska Negroni (förstaval på 19% av barerna). Drinken utvecklades ur Americano när greve Camillo Negroni 1919 på Caffé Casoni i Florens efterfrågade en starkare variant, bartender Fosco Scarselli ersatte sodavattnet med gin (övriga tredjedelar är röd vermouth och Campari Bitter).
Trea kommer eviga Whiskey Sour, helt enkelt en whisky med en skvätt citronjos och lite socker. Receptet publicerades första gången i boken Bon Vivant’s Companion 1862. Den toppar bara listan hos 5% av barerna men är topp-10 på varannan. Sedan ramlar rom-favoriten Daiquiri in (etta hos 4%) som Ernest Hemingway inte kunde vara utan. Femma är whiskey-trotjänaren Manhattan (topp-3 hos 40% av barerna). Whiskey smaksatt med söt vermouth och bitters. Ska göras på straight rye men idag är Canadian eller bourbon vanligare. Maraschino-bäret är drinkens visuella signatur. Namnet sägs ha kommit från fisketurer ut i havet med Manhattan som utgångspunkt där man serverade just denna blandning.
Strax bakom sexan Dry Martini kommer Espresso Martini vilken skapades av Dick Bradsell på 1980-talet på Freds Club i London till en ung dam som ville ha något som skulle: ”Wake me up, and then fuck me up.”. Bradsell förklarar tillkomsten så här:
– Kaffemaskinen på brasseriet stod alldeles intill min drinkstation. Det var en mardröm, krossade kaffebönor sölade ner och det stank jämt kaffe. Dessutom handlade allt om vodka på den tiden, det var det enda folk drack.
Hursomhelst är drinken en mix av vodka, kallt espresso-kaffe, kaffelikör och sockerlag.
Åtta är Margarita som tappat något de senaste åren. Här får tequilan sällskap av citruslikören Cointreau och limejos med saltkorn på glaskanten. Varianten uppstod på 1930-talet. Den enda långa drinken på listan är Aperol Spritz, ännu en italiensk klassiker som skapades av Barbieri-bröderna på 1950-talet och är en törstsläckare i Alperna på afterskin. Mixa aperitifen Aperol med Prosecco-skumpa och lite sodavatten. Orangefärgad refresher.
Tionde bästsäljare Moscow Mule är bara andra vodkadrink på listan (efter ovanstående kaffevariant på Martini-tema). Här möter den rena spriten kryddigt ginger beer och limejos med myntablad och en limeklyfta som dekoration serverad i en kopparmugg. Eftersom koppar reagerar med vätskor är kärlet dock olämpligt av hälsokärl och måste behandlas på insidan med nickel- eller stål-legering.
UNDERSÖKNING. Drinks international har frågat 127 barer över hela världen vad de säljer mest av. Bartenders har rankat de tio drinkar som är mest populära bland kunderna.