Japansk whisky | Whisky-TV Henrik Aflodal leder en ny programserie på webben i WhiskyTV. Spännande whiskypersonligheter gästar ”biblioteket” på Kammakargatan mitt i huvudstaden. Först ut före jul var Anders Gjörling, skribent på magasinet Whisky & Bourbon. Frågor strömmade in från tittarna. Hur dricker man sin whisky, ska man vattna? Påverkar temperaturen smakupplevelsen? Vad har svensk whisky för framtid? I glasen fanns Dufvenkrooks whiskyglögg, komponerad av Aflodal. Förutom sedvanlig uppvärmning testade herrarna att dricka den över is som ’refreshment’ vilket visar att glögg är en åretrunt-dryck som funkar fint vinter som sommar. Men höjdpunkten var förstås Aflodals egen whisky The First Dram, en Ben Nevis från 1986 som med en droppe vatten vecklade ut ett underbart smaklandskap av yviga estrar.
Igårkväll var det dags igen. Whiskybaren Akkurats Micke Nilsson gästade WhiskyTV. Självklart kom samtalet snart in på Japan. Micke har varit där många gånger och läst 60 poäng japanska på universitet, därtill begeistrad i landets whisky. Och Henrik har ju skrivit en bok i ämnet. Tittarna hakade på. En fråga handlade om varför man så snabbt känner igen en japsare i en blindprovning. Svaret rör anrikningen av estrar, japaner gillar sötare drycker. I glasen denna gång serverades Inglorious Bastards, Aflodals andra whisky som han menar ”har lite av krigskänsla i sig, rätt läskig att dricka faktiskt”. Liksom No 1 har styrkan justerats till en nivå där whiskyn presterar optimalt doft- och smakmässigt. ”Bastarden” smäller på med extrem syra i munnen på ett sätt som är ytterst ovanligt för en whisky. Det biter och sliter i käften men med en droppe vatten blir det saligt gott när sötman kommer fram och omfamnar fruktsyran.
Var med och påverka innehållet i nästa program: Twittra in förslag på ämnen via hashtag #whiskytv. Eller gå in på facebook.com/Whiskyteve och tipsa redaktionen. Kanpai!