
VAD GÖR CANADIAN whisky bättre än Scotch och Irish? Frågan är provocerande men Dr Don Livermore tvekar inte en sekund:
– Canadian är den mest innovativa, kreativa, anpassningsbara whiskystilen eftersom definitionen är så basal och enkel. Canadian är mångfacetterad precis som Canada som nation. Jag kan inte tänka mig att jobba som blender någon annanstans än här I Canada.
Av de traditionella whiskynationerna är friheten störst här i Canada. Food and Drugs Act stipulerar att Canadian whisky ska vara ”mäskad, destillerad och lagrad i mindre ekfat i Canada i minst 3 år, samt säljas vid minst 40% alkohol, produkten får innehålla karamellfärg och även smaksättas.” Faktiskt kan upp till 9,09% av flaskans innehåll vara vad som helst, ett lokalt fruktvin eller andra preparat. Men sådant skulle Dr Livermore aldrig tillsätta. Han är här för den goda smakens skull.
Don Livermore är överallt, på sociala medier och i verkliga livet. Han har på bara några år klivit fram som kanadensisk whiskys nestor. Sedan 2012 master blender för Hiram Walker i Ontario. Livermore reser jorden runt och håller masterclass-provningar i konsten att blanda till en whisky. Han har tagit fram ett ’flavour wheel’ som förklarar smakerna i den kanadensiska whiskyn. Det går liksom inte att komma undan karln.
Och märket han pratar om är J.P. Wiser’s. Alltså inte världsettan Crown Royal (7 miljoner nioliterslådor) eller andra kändisar som Black Velvet, Canadian Club, Canadian Mist, Seagram’s VO och så vidare. Fast pratar man kvalitet och smak brukar Wiser’s hamna i topp. Canadian whisky är ju väldigt lätt i stilen, somliga beskyller kanadensarna för att sälja ”färgat brännvin”, vilket är orättvist. Whiskyn är ju faktiskt lagrad på ekfat och råspriten är råg- och majs-baserad.