Nya destillerier Isle of Barra ska få sitt eget destilleri. £2,5m ska samlas ihop via crowdfunding för att bygga ett medborgardestilleri med besökscentrum på de Yttre Hebridernas sydligaste ö. Här i den yttre skärgården finns redan flera aktiva destillerier. Stora ön Harris har sitt ställe startat i september 2015. Och Abhainn Dearg har varit igång på Lewis sedan 2008. Innanför ligger ju Skye med kändisen Talisker men också Torabhaig söderut på ön samt nya kollegan Raasay på en liten ö mot fastlandet till. En liten whiskyregion börjar växa fram i det tysta.
Kooperativet Uisge Beatha nan Eilean ligger bakom initiativet. Minsta aktiepost är £250 och max är £100 000. Belöningarna varierar från tröjor till rundturer och förstautgåvor av whiskyn. Så lite som 26 220 liter ska göras årligen och säljas på destilleriet och via internet.
– Barra är perfekt för ett destilleri, hävdar grundaren Peter Brown. Här finns bra vatten, bördig jord för kornet och havsnära lagringsmiljö för faten.
Projektet eftersträvar 100% förnyelsebarhet och vill jobba med lokala råvaror så långt det är möjligt. Målet är att bli UK:s mest miljövänliga destilleri. Fyra vindsnurror är redan igång. Havsvattenturbiner och solenergi-installationer planeras. Whiskyn ska kokas i byn Upper Borve. Alla tillstånd är klara. Kampanjen för att hitta kapital håller öppet till 31 mars på crowdfunder.co.uk. Firman är redan igång med business. 2017 kom Barra Gin kryddad med tång från ön men gjord i London. 2019 ska produktionen flyttas hem till Barra när whiskydestilleriet i uppe och puttrar.
Barra är ett exempel på småskaliga destillerier som ägs och drivs lokalt som kooperativ. Förutom kollegan Harris kom GlenWyvis i Dingwall igång 2017. Ännu ett projekt håller på att ta form på South Uist, ön i norr på väg upp mot Lewis & Harris. Det var här filmen och boken Whisky Galore utspelade sig. Öborna tar saken i sina egna händer och skapar arbetstillfällen och turism. Fantastiska nyheter!